Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue saapuu Raaheen lauantaina 18.11.


Valotaidekiertue Loistava Pohjois-Pohjanmaa vie valotaidetta maakunnan kyliin ja kaupunkeihin. Teokset levittäytyvät kymmenelle paikkakunnalle marraskuun aikana. Raahessa valotaidekokonaisuus nähdään Heikun talon pihapiirissä (Brahenkatu 2) lauantaina 18.11. klo 18-20.

Valoteosten sisältö ja ulkomuoto rakentuvat paikallisilta asukkailta kerätyn informaation perusteella. Paikallistarinoista poimitaan teoksiin tunnelmia, kuvia, värejä, muotoja ja konkreettisia elementtejä. Jokaisella paikkakunnalla valotaideteoksissa on kaksi erillistä osaa, lyhtyteos ja rakennuksen valaisu. Teokset sijaitsevat lähellä toisiaan.


Lyhdyt valaisevat maastossa


Kierrätysmateriaaleista valmistetut lyhdyt muodostavat kuvion, kun niitä pysähtyy katsomaan oikeaan kohtaan. Lyhtyteos ja sen pistemäinen kuvio leikittelevät kaksi- ja kolmiulotteisuudella.

Kuvio, minkä katsoja lopulta näkee, liittyy jotenkin paikkaan tai paikassa tapahtuneeseen tarinaan. Jokaisella kiertueen pysähtymispaikalla on oma kuvionsa ja tarinansa.


Rakennukset heräävät henkiin valolla ja videolla


Teoksen toisessa osassa ennalta valittu, merkityksellinen paikka tuodaan esiin valaisulla ja videotaiteella. Valolla tuodaan rakennuksen henki esiin. Myös yleisö voi halutessaan vaikuttaa teoksen ulkoasuun valitsemalla ennalta ohjelmoiduista vaihtoehdoista valotilanteita ja värejä.

Teoksessa käytetään myös videota. Videoteos heijastetaan valaistuun rakennukseen sisältä käsin, jolloin video tulee näkyväksi yleisölle esimerkiksi ikkunan kautta ulospäin. Paikallisilta kerätyt tarinat, jotka liittyvät paikkaan ja rakennukseen, antavat pohjan taiteilijoiden työstämälle kuvastolle ja videomateriaalille.

Kiertueen taiteelliseen työryhmään kuuluvat kuraattori Jukka Huitila, valotaiteilija Ainu Palmu, kuvataiteilija Heidi Kesti sekä valoteknikko Tuomas Turpeenoja.

Loistava Pohjois-Pohjanmaa -valotaidekiertue on osa virallista Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Kiertueen järjestää Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Lumo-valofestivaalin kanssa ja se on Taiken #taideliikuttaa-teemavuoden projekti.

Kiertuetta ovat tukeneet mukana olevien kuntien lisäksi Taiteen edistämiskeskus, Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Oulun Energia.


Aikataulu ja tapahtumapaikat


8.–9.11. Kuusamo – Porkkatörmän lastensairaala & takapihan ranta
10.11. Pudasjärvi – Kurenalan koulu & takapihan metsäalue
11.11. Utajärvi – Virastotalo & pihapiiri
15.11. Pyhäjärvi – Mörkötorni radan varressa & Lossiranta
16.–17.11. Ylivieska – Ylivieskan kirkon rauniot & VR:n Kasarmialue
18.11. Raahe – Heikun talon pihapiiri & vankityrmä
22.11. Tyrnävä – Temmeksen Meijeri & Zetka-baari
23.11. Kempele – Junttilan autiotila
24.11. Ii – Valtarintie 2 & kirkkopuisto
25.–26.11. Oulu – Yliopiston entinen varhaiskasvatuskampus, Maunonkatu 2


Lisätietoa täältä.

Lisätiedot:
Leevi Lehtinen
Läänintaiteilija, valotaide
Taiteen edistämiskeskus
leevi.lehtinen@taike.fi
p. 0295 330 862

Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntija- ja palveluvirasto. Taike ja sen yhteydessä olevat taidetoimikunnat ja lautakunnat jakavat apurahoja ammattitaiteilijoille ja avustuksia taiteen alan yhteisöille. Virastossa työskentelee 80 henkilöä. Heistä puolet on virkamiehiä ja puolet määräaikaisia läänintaiteilijoita, jotka toimivat taiteen edistämisen hankkeissa maan eri puolilla. Taiken päätoimipiste on Helsingissä, ja lisäksi sillä on aluetoimipisteitä.