Raahen Kirjamessut 13. – 16.9.2017

Syyskuun puolivälin neljännet Raahen Kirjamessut jatkavat lukijaystävällisellä ja kekseliäällä linjallaan. Luvassa on kirjailijavieraita, kirjojen myyntiä ja lukijoiden kohtaamista. Oma panostuksensa on jälleen lasten ja nuorten kirjallisuudessa ja lukemisen edistämisessä.

Lauantaina 16.9. Fregatti-salissa kohdataan Minna Rytisalo (s. 1974), jonka esikoisteos Lempi on niin kriitikoiden kuin lukijoidenkin palkitsema teos tuhoavasta rakkaudesta Lapin sodan jaloissa. Teos voitti vastikään Kiitos kirjasta -palkinnon ja oli ehdolla niin Runeberg- kuin Lappipalkintoihinkin. Moni piti teosta vuoden 2016 parhaana esikoiskirjana.

Raahen Kirjamessuilla tavataan myös kainuulaislähtöinen Terhi Törmälehto (s. 1977), jonka esikoisteos Vaikka vuoret järkkyisivät julkaistiin alkuvuodesta. Teos on aistivoimainen ja vahvatunnelmainen kertomus Elsasta, jonka kaipuu johonkin suurempaan yhteyteen johdattaa hänet helluntaiseurakunnan piiriin. Törmälehto vierailee myös lukiolla nuorten luona.

Lauantaipäivän ohjelmassa on vakiinnuttanut paikkansa myös aktiivisia raahelaisia lukijoita kokoava Lukijapaneeli, johon on tänä vuonna saatu mukaan Sari Jaatinen, Tapani Kemi, Matti Honkala ja Paavo Törmi. Keskustelussa tullaan kuulemaan kunkin osallistujan merkityksellisistä kirjoista. Parkki-kabinetissa puolestaan pääsee arvioimaan vanhoja kirjoja eli mikäli epäilet hyllyssäsi lymyävän arvokirjoja, tuo se arvioitavaksi teologian tohtori, tietokirjailija Teemu Kakkurin Kirjaklinikalle.

Raahen Teatterin taidokkaat ja suositut Dramatisoidut kirjavinkkaukset saavat jatkoa myös tänä vuonna. Raahen kirjaston henkilökunta valitsee tekstejä, Toni Kettukangas dramatisoi ja Raahen Teatterin näyttelijät ovat Raahesalin lavalla. Alakoululaisten lisäksi kootaan oma kokonaisuus myös yläkouluikäisille. Lisäksi ohjelmassa ovat Terhi Törmälehdon Vaikka vuoret järkkyisivät -teosta ruotiva Lukupiiri, sävellettyä raahelaista nykykirjallisuutta ja Raahen Matkailuoppaiden vetämä Kirjailijakierros.

Iltaklubeilla Kahvila Ruiskuhuoneella kuullaan perjantaina Tulilintua, joka on soljuvaa, lyyristä ja kaunista keijufolkkia suomeksi pianon, viulun ja huilun voimin. Kokoonpanon taustalla on raahelaisille hyvin tuttu Mari Vuoritie sekä Maria Mucheleka ja Johanna Laurila.

Lauantain iltaklubin bändi puolestaan on Autiomaa – nelihenkinen yhtye luotaa musiikissaan kantrin ja folkin tummia pohjavesiä ja seilaa laulaja-lauluntekijä Otto Mikkolan johtamana kansanlaulujen, murhaballadien sekä rosoisen juurimusiikin aalloissa, joka äityy ajoittain myrskyisäksi itkuvirreksi.

Raahen Kirjamessuja järjestää suuri joukko kirjojen ystäviä: Raahen kulttuuripalvelut, Raahen kirjaklubi ry., Kahvila Ruiskuhuone, Raahen kirjasto, Raahen museo, Raahen Teatteri sekä lukuisat yksityiset henkilöt. Mukaan ohjelman rakentamiseen pääsee vielä, olethan yhteydessä kulttuuripalveluihin.

Ohjelmaa tullaan päivittämään sen rakentumisen myötä tänne: www.kulttuuriraahe.fi/tapahtumat/kirjamessut

Minna Rytisalon kuva Marek Sabogal