Vihannin kotiseutukeskus

Vihannin keskustassa Kirkkojärven rannalla kaartuu punamullan värinen rakennus kuin korkea puuaita ja sulkee syliinsä kotiseutukeskuksen punaiset ja keltaiset rakennukset.

Alueen taloilla on niminä Hietalankantti, Mikkelänkantti ja Uhtuankantti ja Ukonkantti. Sana kantti tarkoittaa vihantilaisittain rakennusta. Vuonna 2003 alueelle siirrettiin Ukko-Pekka, entinen rautatieläisten asuintalo. Kotiseutukeskuksessa se sai uuden muodon ja palvelee nyt kokous- ja majoitustilana.

Vihannin kotiseutukeskus on omaleimainen ja monipuolinen kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus. Luonnonkaunis alue tarjoaa kesäisin mahdollisuuden veneilyyn, kalastukseen, uintiin, tennikseen, rantalentopalloon tai vaikka patikointiin vanhoilla karjapoluilla Rantasen- ja Saarelanjärven ympäristössä. Talvisin samalla alueella voi harrastaa hiihtoa vaihtelevassa maastossa valaistulla ladulla.

Kotiseutukeskuksen päärakennus on kirjastotalo Ukonkantti, jossa on auditorio, nuorisotila, museonäyttely sekä koulutus- ja kokoustiloja.

Kesän 2004 aikana kotiseutukeskuksen alueelle on valmistunut kivikautinen asuinpaikka ja rikkaasta esihistoriasta kertova esitetaulu.

Koko alue on vihantilainen erikoisuus, jossa yhdistyy nykyaika ja perinne, uusi ja vanha mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi.

Esihistorialliset asuinpaikat

Vihannin alueella on asuttu jo kivikaudella. Kotiseutukeskuksen pihalla on malli kivikautisesta asumuksesta ja esihistoriasta kertova esitetaulu. Läntisrannan alueella on runsaasti esihistoriallisia asuinpaikkoja.

Ukonkantin museo

Avoinna ma - pe klo 12 - 19

Museossa on vitriineissä eri aloja esitteleviä kokonaisuuksia muun muassa suutarinverstas.

Kotiseutumuseo

Onnelantie
86400 Vihanti

Avoinna kesäisin juhannuksesta elokuun puoliväliin su klo 11–14, muulloin sopimuksen mukaan. Museon kokoelmissa runsas esihistoriallinen esineistö.