Vuosikertomus 2015

Vuosikertomus 2015pdf, 16 kb

Yhdistyksen hallinto

Hallitus

Hallitus kokoontui vuoden yhdeksän (9) kertaa, joista pöytäkirjan pykäliä kertyi 100. Hallituksen kokouksia pidettiin maanantaisin Kreivinajan toimintatuvassa seuraavasti: 20.1, 2.2, 2.3, 13.4, 4.5, 24.8, 7.9, 5.10 ja 9.11.2015.

Hallituksen jäsenten tehtävät olivat seuraavat:

 • Puheenjohtaja Pentti Rahkamaa
 • Kunniapuheenjohtaja Meeri Larsson
 • Varapuheenjohtaja Mauri Pirilä
 • Jäsenasiat ja opintovastaava Riitta Härönoja
 • Kulttuuri ja ohjelmat Jorma Korpi, Anneli Tuikkala ja Anneli Mustakallio
 • Avustukset ja neuvonta Viljo Lehmusketo
 • Emännät Arja Merikanto, Hilkka Riihijärvi
 • Retket, tilaisuudet ja arpajaiset Pirjo Männistö, Liisa Mattila

Hallituksen ulkopuoliset

 • Rahastonhoitaja Sirkka Kankaala, myös jäsenasiat
 • Sihteeri Pauli Vaihoja

Yleistietoja jäsenmäärästä, tilinpäätöksestä ja edustuksista

Kirjanpidon ja tilinpäätöksen tietokoneohjelmalla teki Raahen Tili Oy.

Maksaneita jäseniä yhdistyksessä oli 31.12.2015 yhteensä 204 henkilöä, jossa lisäystä edellisestä vuodesta 6 jäsentä. Jäsenluettelossa oli kaikkiaan 298 nimeä (edellisenä vuonna 292 lisäys 6 henkilöä).

Kaupungilta saatiin avustusta 900 euroa (edellisenä vuonna 810 euroa).

Tilinpäätöksessä tulot olivat 3.249,76 euroa ja menot 2.876,31 euroa, joten ylijäämää kertyi 373,45 euroa (edellisenä vuonna 570,35 euroa).

Vanhusasiain neuvostossa toimintavuonna varsinaisena jäsenenä toimi Pentti Rahkamaa ja varalta Mauri Pirilä.

Kansalaistalo jyty ry:n hallituksessa oli varsinaisena jäsenenä Eero Kanamäki ja varalla Eeva-Leena Oesch. Kreivinajan talotoimikunnassa oli edustajanamme Marja-Leena Tuominen.

Sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset v. 2015

Sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 13.4.2015 Kreivinajan salissa, jossa oli mukana 21 jäsentä.

Kokouksessa Raahen Seudun Uimahallisäätiön puheenjohtaja Harry Sanaksenaho piti kattavan ja monipuolisen esitelmän uusittavan ja laajennettavan uimahallin rakentamisesta.

Sääntömääräinen syyskokous pidettiin 9.11.2015 Kreivinajan salissa, jossa oli mukana 20 osanottajaa joista jäseniä 19. Kokouksessa vieraana oli kulttuuritoimenjohtaja Piritta Rossi, joka kertoi kulttuuripuolen monipuolisesta ja vilkkaasta toiminnasta, joka koskee meitä kaikkia raahelaisia.

Samassa kokouksessa seitsemän vuotta yhdistystä menestyksellisesti johtanut Pentti Rahkamaa nimitettiin toiseksi kunniapuheenjohtajaksi.

Samassa kokouksessa puheenjohtajaksi vuodelle 2016 valittiin suostumuksensa mukaisesti entinen Raahen Energia Oy:n toimitusjohtaja, sähköinsinööri Heikki Jäälinoja.

Vapaamuotoiset kuukausikokoukset v. 2015

Helmikuussa 9.2.15 tutustuimme 46 jäsenen voimalla uuteen palloiluhalliin, jota esitteli palloilu- , liikunta- ja uimahallin toimitusjohtaja Jouko Vesterlund. Hallin rakentaminen oli 31.1.2015 palkittu Oulussa Pohjois-Pohjanmaan piirin urheilugaalassa v. 2014 urheilutekona.

Helmikuussa 16.2.2015 pidettiin yhteislaulutilaisuus Kreivinajan salissa. Laulattajina toimivat Pekka Männistö ja Jorma Korpi. Mukana oli 24 innokasta laulajajäsentämme.

Maaliskuussa 9.3.15 kokoonnuimme Merikadulla Kruununmakasiinissa, jossa Eija Turunen piti esitelmän Salon emäseurakunnasta. Mukana oli 24 henkilöä.

Raahen uusittuun kirjastoon tutustuimme 26.3.15 Riitta Häränojan toimiessa yhdyshenkilönä. Kirjastonjohtaja Timo Töyräs esitteli näitä hienoja tilojaan. Mukana oli 15 jäsentä.

Porinakerhon toimintakertomus v. 2015

Koonnut Maria-Liisa Alamäki

Kerhon tavoitteena on jäsenten välinen keskustelu, muistelu ja tarinointi ennalta sovittujen aiheiden pohjalta. Kerholla on myös vahva sosiaalinen ulottuvuus: jutustelu kahvikupposen ääressä. Kerhossa on käynyt vierailijoita tai kerholaiset ovat vierailleet eri kohteissa. Kerho kokoontuu kuukauden viimeisenä torstaina parituntia aamupäivällä.

Kerho antaa yksilöllisen vaihtoehdon Raakelin monipuoliselle liikuntatoiminnalle.

Vuoden aihe on ollut kotiseutu.

 • Tammikuu: RAPPELUURIA – MAKUMUISTOJA MUMMULASTA vieraana Aki Pulkkanen (12).
 • Helmikuu: MURTEET ON MUN AATTEET (=AARTEET) Eteläpohjalainen murretaituri Ritva Mäenpää vieraana (19 )
 • Maaliskuu: Vierailu uudistettuun Raahen kirjastotaloon kirjastotoimenjohtaja Timo Töyräs esitteli taloa (15 )
 • Huhtikuu: KOTISEUDUN HENGESSÄ – paljasjalkaiset ja tullista tulleet ( 9 )
 • Toukokuu: Päätösretki Pertunlettoon: tutustuminen Metsäkirkkoon ja leirialueeseen Juhani Pyhtilä esittelijänä (17 )
 • Syyskuu: Tutustuminen Lohenpyrstön karavaanarialueeseen Silja ja Eero Lukkarilan ohjelmallinen alueen esittely ( 18 )
 • Lokakuu: TOTTA, TARUA, KANSANPERINNETTÄ – kummituksia ja kummajaisia ( 6 )
 • Marraskuu: KOMELJANTTARIT JA MASKERAADIT – näyttely järjestäjänä Taikakuu-ryhmä, esittelijänä Eija Turunen ( 9 )

Maria-Liisa Alamäki

Retkeilytoiminta

Maaliskuussa, 23.3.15, tehtiin hiihtoretki Rokuan kuntokeskukseen, jossa oli mukana 15 osanottajaa.

Perinteellinen Hannun retki 26.5.15 keräsi komean osanottajamäärän, yli 70 henkilöä. Meidän piti tilata toinen linja-auto, kun osanottajia oli näin paljon. Kahvitilaisuus pidettiin Pattijoen puolella olevassa entisessä kunnantalossa. Tämä oli Hannun vetämä retki, sillä hän jäi eläkkeelle. Kiitokset Hannulle yli 10 vuotta kestäneestä retkitoiminnasta. Toivomme, että kaupungin henkilöstöstä löytyy jatkajia tälle suositulle retkitoiminnalle.

Saloisten kotiseuturetki tehtiin 7.9.2015 Saloisten kotiseutumuseon ja siirtolapuutarhaan . Mukana oli 30 osallistujaa. Monet olivat ensimmäistä kertaa näissä maisemissa ja he ihastuivat kohteisiin. Kahvit juotiin upeissa ja kauniissa siirtopalapuutarhan tiloissa, jota esitteli Pekka Tähkävuori. Kotiseutumuseota esittelivät Mikko Kettukangas ja Aimo Karppinen.

Vanhusten viikon (41) messutapahtumat

Meille kuului vanhusten muistaminen Kummatin palvelukoti Feeniksessä, jossa tarjosimme kahvit ja hankimme ohjelmansuorittajia, joita olivat hanuristi Eero Lehtola Pekka Männistön ja Jorma Korven toimiessa esilaulajina. Raakelin jäseniä osallistui 8.10.15 Liikuntahallin messutapahtumaan, jossa juhlapuhujana oli Vappu Taipale.

Tuetut lomat

Solaris-Lomat myönsi meille 20 paikkaa tuetulle lomalle Kajaaniin 7.9-12.9.2015. Omavastuu majoituksesta, ruokailusta ym. olisi ollut vain 80 euroa.

Yhdyshenkilöiksi hallitus valitsi Riitta Härönojan. Valitettavasti runsaasta tiedottamisesta huolimatta emme saaneet tarpeeksi ilmoittautuneita, joten jouduimme matkan peruuttamaan.

Vuodelle 2016 tehdään uudet hakemukset.

----

Kiitämme jäsenistöämme kuluneesta vuodesta ja osallistumisestanne yhdistyksen tilaisuuksiin.

Hallitus on kokoontunut kiitettävän hyvin ja paikalla on oltu lähes sataprosenttisesti

Puheenjohtaja Pentti Rahkamaa
Sihteeri Pauli Vaihoja

Kiitämme samalla entistä puheenjohtajaa Pentti Rahkamaata menestyksellisestä seitsemän vuotisesta toiminnasta jäsenistön hyväksi.

Uuden hallituksen puolesta

Puheenjohtaja Heikki Jäälinoja
Sihteeri Pauli Vaihoja

päivitys 5.3.16 klo 19.40

Vuosikertomus 2014

->Lataa tästä pdf-tiedostopdf, 1091 kb

Vuosikertomus 2013

Hallitus

Pentti Rahkamaa (puheenjohtaja), Mauri Pirilä (varapuheenjohtaja), Aira Hurri, Riitta Härönoja, Viljo Lehmusketo, Liisa Mattila, Anneli Mustakallio, Arja Merikanto, Pirjo Männistö, Hilpe Rantala ja Meeri Larsson.

Hallitus on kokoontunut seitsemän (7) kertaa, joista pöytäkirjapykäliä on kertynyt 77. Hallituksen jäsenten tehtävät olivat seuraavat:

Puheenjohtaja Pentti Rahkamaa
Varapuheenjohtaja Mauri Pirilä
Jäsenasiat ja projektit Riitta Härönoja
Kulttuuri ja ohjelmat Anneli Mustakallio
Avustukset ja neuvonta Viljo Lehmusketo
Emäntä Arja Merikanto
Arpajaiset Aira Hurri
Retket ja tilaisuudet Pirjo Männistö, Hilpe Rantala ja Liisa Mattila
Kunniapuheenjohtaja Meeri Larsson

Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä toimi Pauli Vaihoja ja rahastonhoitajana Sirkka Kankaala. Myös kunniapuheenjohtaja Meeri Larsson on osallistunut ahkerasti hallituksen kokouksiin.

Yleistietoja jäsenmäärästä, tilinpäätöksestä ja edustuksista

Kirjanpidon ja tilinpäätöksen tietokoneohjelmalla teki Arja Silvola Raahen Tili- ja atk-palvelusta.

Maksaneita jäseniä yhdistyksessä oli 31.12.2013 yhteensä 185, jossa lisäystä edellisvuodesta on 6 henkilöä. Jäsenluettelossa on kaikkiaan 283 henkilöä.

Kaupungilta saatiin avustusta 900,- €uroa. Tilinpäätöksessä tulot olivat 4.156,30 €uroa ja menot 3.868,70 €uroa, joten ylijäämää kertyi 287,60 €uroa.

Jäsenkirje 1/2013 lähetettiin alkuvuodesta kaikille jäsenille. Jäsenhankintaa tehostettiin tiedottamisella järjestöt-palstoilla.

Vanhusasiain neuvostossa oli kaudella 2013 yhdistyksemme varsinaisena jäsenenä Mauri Pirilä ja varajäsenenä Pentti Rahkamaa.

Kreivinajan palvelutaloyhdistystoimikunnassa oli edustajanamme Pirjo Männistö.

Jytyn hallituksessa toimintavuonna oli varsinaisena jäsenenä Eero Kanamäki ja varajäsenenä Eeva-Leena Oesch.

Sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset

Yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidettiin 4.3.2013 Kreivinajassa. Mukana oli 20 jäsentä.

Kokouksessa oli vieraana kansanedustaja Inkeri Kerola, joka kertoi kaupungin ja valtiovallan ajankohtaisista asioista. Hän luovutti yhdessä kaupunginsihteeri Pekka Leppikankaan kanssa tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänä 6.12.2012 myöntämän Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin Raakelin pitkäaikaiselle sihteerille Pauli Vaihojalle. – Sihteeri kiittää ja kumartaa vielä jälkeenpäinkin. Pullakahvit tarjottiin.

Sääntömääräisessä syyskokouksessa, joka pidettiin Kreivinajassa 11.11.2013, mukana oli 25 jäsentämme. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Pentti Rahkamaa.

Kokouksessamme Oulun Sähkönmyynti Oy:n energianeuvoja Jarmo Meriläinen piti meille mielenkiintoisen, monipuolisen ja havainnollisen esityksen nykyajan eri valaisimiin ja käyttökohteisiin sopivista lampuista ym. Lisäksi jaettiin runsaasti erilaisia esitteitä.

Raahen Energia Oy:n uusi toimitusjohtaja, energiainsinööri, MBA Lasse Lahti esittäytyi meille ja kertoili lyhyesti Raahen Energia Oy:n tilannetta ja toimintaa, joka käsittää sähkönjakelua ja lämmön tuotantoa sekä jakelua. Hän mainitsi yhtiön tulevan tulevaisuudessa myös tuulivoimalan kautta sähkön tuottajaksi. Yhtiö on jäsenenä tuulivoimalayhtiössä ja Fennovoima Oy:ssä.

Kokousosanottajille tarjottiin pullakahvit ja tee/mehut

Muut tilaisuudet

Raahen Vanhusasiainneuvoston järjestämään eläkeläisyhdistysten yleiseen kokoukseen 9.4.13 Kuuselassa osallistui meiltä kuusi jäsentä Tilaisuudessa sairaanhoidon opettaja Eeva Tokola piti hyvän esitelmän lääkkeiden oikeasta käytöstä. Toiminnanjohtaja Eija Karhu puolestaan selvitti kesäyliopiston järjestämää toimintaa ikäihmisille

Raakel ry hoiti vanhusten viikolla 7.10.13 Kummatin tilaisuuden asumis-palveluyksikkö Feeniksessä. Pekka Männistö laulatti vanhoja kansakouluaikaisia lauluja, Mauri Kaarela lausui runoja ja opettaja Sari Kauralan johtama keskuskoulun kanteleryhmä soitti kolme kansanlaulua. Vanhusten toive lapsiesiintyjistä näin toteutui. Arja Merikanto avustajineen hoiti kahvituksen.

Osallistuimme ikäihmisten messuille, jotka pidettiin 10.10.2013 Liikuntahallissa. Puheenjohtaja oli toiminut aktiivisesti ja messuille oli saatu näyttävät kuvaesitteet toiminnastamme. Ne olivat Reijo Härönojan ottamia. Avustajana Pentillä oli atk-alan erikoismies Olli Nylander.

Messuilla kävi runsaasti yleisöä. Puutteena todettiin, kun yhdistyksille ei ollut omia esittelypöytiä.

Perinteellinen joulujuhla pidettiin 2.12.2013 Kreivinajassa. Monipuolisessa ohjelmassa olivat vahvalla panoksella mukana Härmän reissulta tutut musikantit Paavo Eskelinen ja Sauli Tuhkala. Silja Lukkarila lausui runoja, laulettiin yhteisesti joululauluja ja leikittiin piirileikkiä.

Juhlaväelle tarjoiltiin joulupuuro sopan kanssa sekä lisäksi torttukahvit.

Myös arpajaiset kuuluivat ohjelmaan, jonka päävoiton arvonnassa onnetar suosi Helvi Pietilää. Mukana oli arviolta 80 henkilöä.

Retket ja tuetut lomat

Retki Limingan Luontokeskukseen tehtiin linja-autolla 6.5.13. Mukana oli 37 henkilöä. Monet olivat ekakertaa täällä ja olivat ihastuneita hienoihin tiloihin. Perillä oli asiantunteva opas kertomassa tiloista. Ruokailun jälkeen katsottiin multimedia-esitys. Rannalla sai käydä katsomassa lintuja, mutta tällä kertaa ne olivat piilossa.

Perinteellinen Hannun retki tehtiin linja-autolla 29.5.15 klo 12.00. Matkan aikana käytiin eri puolilla kaupunkia, myös Pattijoen puolella ja pullakahvit juotiin ravintola Brain Center´in tiloissa. Mukana oli n. 30 henkilöä.

Elokuun 21. päivänä teimme linja-autolla retken historialliselle Kastellin linnan raunioille, joissa monet kävivät ensimmäisen kerran. Mukana oli 25 henkilöä. Leila Kastellin viihtyisissä ulkotiloissa juotiin maukkaat pullakahvit. Monet pitivät tärkeinä tällaisiin historiallisiin paikkoihin tutustumista.

Härmän tuettu loma 15.-20.9.2013

Loma tehtiin ”tunnuksella työt takana ja elämää edessä”. Ja uutta piristystä sieltä saatiin syksyn harmauteen. Mukana oli 25 henkilöä. Kansa oli päällisin puolin tyytyväinen Härmän antimiin.

Päiväohjelma oli monipuolinen. Parhaat hetket nautittiin lounaalla ja päivällisellä, joilta varmasti löytyi purtavaa jokaiseen makuun. Uusia harjoitusohjelmia saatiin, tutuksi tuli mm. ”Härmälääne halakojumppa”.

Raakelin oman väen tilaisuus to 19.9.13 klo 15-17 jäi varmasti jokaisen mieleen. Reijo ja Riitta Härönoja olivat huomanneet Härmässä lomailevat tunnetut muusikot Sauli Tuhkalan ja Paavo Eskelisen. Pojilla oli soittimet mukana ja he tulivat tilaisuuteemme.

Porukalla laulettiin vanhoja iskelmiä poikien säestäessä tunnetuilla taidoillaan . Sieltä tuli kulkurin valssia ja sen sellaista. Monien silmäkulmat kostuivat, kun lopuksi laulettiin ”Veteraanin iltahuuto”. Kiitokset soittajille ja Härönojan pariskunnalle.

Ari Nylander´in ohjauksessa matka maantiellä sujui hyvin. Yksi pieni moka sattui, kun hän Kokkolassa ajoi vaarattomassa tilanteessa punaisten valojen kautta. Totesi vain rauhallisesti virheestään, että ”nämä valot eivät koske meitä”.

Liikunta- ja kuntoiluharjoitukset

Liikuntahallin kuntosalissa kokoontui oma-aloitteiseen harjoitteluun keskimäärin 5-10 henkilöä tiistaisin ja torstaisin talvi-ja kevätkaudella 14.30-16.00 välisenä aikana, mutta syksyllä se muuttui ajalle klo 15.00 - 16. 30. Oikaisuvaatimukset eivät tuoneet muutosta harjoitusvuorojen aikoihin.

Esa Pyhälä piti ohjatun kymmenelle henkilölle harjoituksen 12.2.13, mutta sen jälkeen ei saatu kaupungiltakaan ohjaajia, ilmeisesti henkilöstöpulan vuoksi.

Olemme tehneet päätöksen lähteä yhdistyksenä tukemaan uutta harjoitus-hallihanketta, joka tulee Koivuluotoon lähelle uimahallia. Tästä ei tule meille mitään rakentamis- tai muita kuluja. Halli tulee Uimahallisäätiön hoidettavaksi.

Raakelilla omat osastot kaupungin nettisivuilla

Raakel ry:llä on omat nettisivut, mitkä ovat osoitteessa www.raahe.fi/raakel, jonne sihteerin lähettämän aineiston päivitykset hoitavat kaupungin puolesta Kirsti Vähäkangas ja varahenkilönä Päivi Kurola.

Kiitämme jäsenistöämme kuluneesta vuodesta samoinkuin kaikkia tukijoitamme ja erikoisesti Kreivinajan henkilökuntaa hyvästä yhteistyöstä.

Raahessa 5.3.2014

Raakel ry hallitus
Puheenjohtaja Pentti Rahkamaa
Sihteeri Pauli Vaihoja

Vuosikertomus 2012

Vuosikertomus vuodelta 2012pdf, 37 kb

Pauli Vaihojalle luovutettiin mitali

Raahen kaupungin eläkeläisten (Raakel ry) kevätkokoukseen piristystä toi kansanedustaja Inkeri Kerolan vierailu. Hän selosti laajasti tämänhetkisiä valtionhallinnon suunnitelmia kuten uutta valtionosuusjärjestelmää, soteuudistusta ja vanhusten hoitoa. Kerolan mukaan Raahessa on vanhusten palvelut korkeammalla tasolla kuin monissa muissa Suomen kunnissa. Vanhusten laitoshoitoon tulee olla lääkinnälliset perusteet. Omaishoitajien asemaan tulisi Kerolan mukaan saada parannusta, sillä kotona hoidetaan paljon omaisia. Vanhusneuvosto on otettava mukaan kunnan toimintaan.

Kevätkokouksessa muistettiin yhdistyksen pitkäaikaista sihteeriä, Pauli Vaihojaa, tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänä myöntämällä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitalilla, jonka luovuttivat kansanedustaja Inkeri Kerola ja kaupunginlakimies Pekka Leppikangas. Kerola korosti Vaihojan ahkeruutta ja positiivista asennetta toiminnassaan.

Urani paras saavutus

- Tämä oli urani paras saavutus ja lisäksi se, kun kunniamerkkiä oli luovuttamassa valtionasioiden päättäjä sieltä korkeimmalta tasolta, nimittäin Inkeri Kerola, korosti Vaihoja.

Olen tallannut noita järjestöelämän polku kuuden vuosikymmenen ajan urheilu- ja nuorisotyön parissa nuorempana ohjaajana ja myöhemmin seuratoiminnassa sihteerinä, myös monissa SM-kisoissakin ja lisäksi kuuluttajana kansallisen tason kilpailuissa ja pitkään myös jääkiekkopeleissä.

Viimeiset 11 vuotta hän on puurtanut urheiluseuratoiminnan rinnalla Raakel ry:n sihteerinä.

Vaihoja korostaa, että lukemattomat vanhukset ovat oikeutettuja näihin itsenäisyyspäivän huomionosoituksiin. Hänen mielestä vaaditaan kuitenkin pyyteettömiä asioiden eteenpäinviejiä.

Kaupunginlakimies Pekka Leppikangas ja kansanedustaja Inkeri Kerola luovuttavat Suomen Valkoisen ruusun ritarikunnan I luokan mitalin Pauli Vaihojalle. Raakelin kevätkokouksen osanottajia.

Kuvat: Reijo Härönoja