Raahe

Raahe on mielenkiintoinen merenrantakaupunki Perämeren kupeessa. Ruotsin vallan aikana Suomessa kenraalikuvernöörinä toiminnut kreivi Pehr Brahe perusti tämän aikansa kaupankäynnin keskuksen ja omaa nimeään kantavan Brahestadin vuonna 1649. Sittemmin Raaheksi nimetystä kaupungista kehittyi merkittävä satama-, koulu- ja teollisuuskeskittymä, jonka jäljet näkyvät kaupungissa edelleen.

Nykyinen Raahen kaupunki on muodostunut kuntaliitosten kautta, viimeisimpinä vuoden 2003 alussa tapahtunut Raahen kaupungin ja Pattijoen kunnan välinen kuntaliitos ja vuoden 2013 alussa toteutunut Vihannin kunnan liittyminen Raahen kaupunkiin. Raahessa on siis hyvä mahdollisuus nauttia sekä kaupunkiasumisesta että väljemmästä maaseutuelämästä.

Oman erikoisleimansa kaupungille antaa aivan kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva Wanha Raahe, joka on yksi parhaiten säilyneistä suomalaisistaa 1800-luvun puukaupungeista. Wanha Raahe ei ole pelkästään museoalue, vaan elämää sykkivä kaupunginosa.

Raahen saaristo valittiin vuoden 2016 retkikohteeksi. Lisätietoa Raahen saaristosta ja siellä retkeilystä löytyy VisitRaahe -sivustolta.

Raahe tunnetaan myös Pohjoismaiden suurimmasta terästehtaasta, SSAB:n Raahen terästehtaasta.

Kaupungin asukasluku on 25.165 (31.12.2015 tilanne/ Tilastokeskus).

Raahen seutukunnan muodostavat yhdessä Raahen kanssa Pyhäjoen ja Siikajoen kunnat. Alueen yhteinen asukasmäärä oli 36 131 (31.12.2015). Tietoa väestöstä: http://tilastokeskus.fi/tup/seutunet/raahe_vaesto.html

Kaupungin pinta-ala on 1 888,94 km², josta 13,30 km² on vesistöjä (1. tammikuuta 2015).

Kaupungin talousarvio löytyy täältä

Tilastoja

Historiaa Kirjastovirman sivuilta: http://www.kirjastovirma.net/vanharaahe

Tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta eri kielillä: http://www.infopankki.fi/