Miten toimit, jos epäilet koronavirus-infektiota

Hengitystieinfektio-oireiden ilmettyä on tärkeää ensisijaisesti pysytellä kotona ja käyttää kuumelääkettä sekä muuta oireenmukaista hoitoa. Ohjeita kotihoitoon löytää Terveyskylästä.

  Toimintaohje koronaepäilyyn

  Vain osa meistä sairastuu koronainfektioon ja suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Vain pieni osa saa vakavia oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia.

  Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky, kuume) ja oireesi ovat lievät, voit sairastaa kotona kunnes oireesi loppuvat.

  Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse. Hyvinvointikuntayhtymän infektiopoliklinikan sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen puhelimitse numerossa 040 135 8530 ma–pe klo 8–15.

  Muina aikoina kiireellisissä asioissa ota yhteyttä OYS:n neuvontanumeroon (call center) 08 315 2655 tai Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystykseen 08 849 4511.

  Jos infektiopoliklinikan palvelunumerossa on ruuhkaa, odota rauhassa ja soita uudelleen. Palvelussa ei ole käytössä takaisinsoittoa.

  Tautien leviämisen ehkäisemiseksi älä tule infektiopoliklinikalle suoraan. Saadessasi ohjeen tulla infektiopoliklinikalle, seuraa sairaala-alueella olevia keltamustia opasteita (sisäänkäynti S2 sairaalan takana).

  Koronanäytteenoton kriteerit Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä

  Sivustoja omatoimiseen oirearviointiin

  Tarpeetonta matkustamista ulkomaille suositellaan välttämään

  Ulkoministeriö suosittaa välttämään edelleen tarpeetonta matkustamista.

  Mikäli palaat Suomeen Virosta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Tanskasta tai Islannista ei omaehtoista karanteenia tarvita. Kaikkia muita maita, myös Ruotsia (ml. Haaparanta), koskeva kahden viikon karanteeniohje on edelleen voimassa.

  Vierailut rajoitettu palvelukeskuksiin ja osastoille

  Palvelukeskusten asukkaiden ja osaston potilaiden suojaamiseksi vierailuita yksiköihin on rajoitettu.

  Tiedote omaisille ja läheisille koskien korona-ajan vierailuita asumispalveluyksiköihin

  Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee arkisin ja lauantaisin

  Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

  Eri toimijat tarjoavat henkistä ja taloudellista apua

  Koronaviruksen leviäminen voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, esimerkiksi:

  Mikäli tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea ja kuntayhtymältä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietioa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.

  Koronaviruksesta THL:n sivuilla

  Lähde: Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

  Ohjetta päivitetty viimeksi 29.6.2020 klo 7:30.

  Tyylitelty viiri.
  Kuva: WTF Design Oy.

  Jaa sosiaalisessa mediassa