Aloitteet

Voisiko jokin olla paremmin? Vaikuta yhteisiin asioihin tekemällä kuntalais- tai kansalaisaloite. Kuntalaisaloite ohjautuu kunnan viranomaiselle käsiteltäväksi ja kansalaisaloite menee Suomen eduskuntaan.

Kuntalaisaloite

Kunnan asukkaana Sinulla on oikeus tehdä aloite kunnan toimintaa koskevista asioista. Kuntalaisaloitteen voivat tehdä myös alle 18-vuotiaat. Lisäksi aloitteita voivat tehdä yhteisöt, säätiöt ja laitokset, joiden kotipaikka on kunnassa sekä kunnassa kiinteää omaisuutta omistavat tai hallitsevat tahot. Aloite ohjautuu kunnan viranomaiselle, joka käsittelee toimialueeseensa kuuluvat kuntalaisaloitteet. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen aiheuttamat toimenpiteet.   

Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä, tunnistautumista vaativa verkkopalvelu. Palvelun käyttö on maksutonta.

Kuntalaisaloitteen voit tehdä myös sähköpostitse kirjaamo [at] raahe.fi tai postitse osoitteeseen: Raahen kaupunki, Keskushallinto/kirjaamo, PL 62, 92101 Raahe.

Kansalaisaloite

Kaikki äänioikeutetut Suomen kansalaiset voivat tehdä kansalaisaloitteen. Aloite otetaan eduskunnan käsiteltäväksi, kun se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Kansalaisaloitteen kautta voit ehdottaa uutta lakia, hakea olemassa olevaan lakiin muutosta tai esittää lain kumoamista.

Kansalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä, tunnistautumista vaativa verkkopalvelu. Palvelun käyttö on maksutonta.