Vihannin Vesihelmiviikko 19.-26.7.2019

Vihannin Vesihelmiviikkoa vietetään jälleen heinäkuussa. 

Ohjelmassa on muun muassa nuorten discoa, kirjoittajakurssia, kahvittelua, konsertteja ja kyläkierros. 

Tutustu ohjelmaan tästä ja tervetuloa mukaan!

Pattijoki-päivät 2.-4.8.2019

Pattijoki-päiviä vietetään perinteiseen tyyliin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ohjelmassa on luvassa Duo Matias ja Pentti Nordströmin musisointia, poniajelua, tietovisaa Pattijoen historiasta, kansanlaulukirkkoa, vanhan ajan kilpailuja, äänilevynäyttelyä... Tervetuloa mukaan!

Perjantai 2.8.2019

 • Nuorisotila Hengarissa (Raahen kaupunki/Nuorisotoimi) klo 11-14 Avoimet ovet ja kahvitarjoilu
 • Pattijoen kirjastolla (Raahen kaupunginkirjasto) klo 16.30 – 17.30 Jos elämä ois lintu -runohetki. Pattijokinen runoilija Aunimarjut Kari lausuu runojaan ja kertoilee niiden poluista kirjoihin ja lauluiksi. Tilaisuudessa on saatavana Karin uusimpia kylähinnoin sekä kahvitarjoilu.
 • Ojalan kotiseutumuseolla klo 18 Vanhojen äänilevyjen ja levysoittimien näyttelyn avaus - Jouni Klaavu kertoo äänilevyn/levysoittimen historiasta ja soittaa vanhoja levyjä. Myös ensi vuonna julkaistavan Pattijoen kk:n kyläkirjan esittely kuvakavalkadina.

Lauantai 3.8.2019 klo 10-16 Ojalan kotiseutumuseolla

 • Klo 11 Lipunnosto ja avaussanat, Pattijoen Kotiseutuyhdistyksen pj. Sari Pekkala
 • Klo 12 lähtien Duo Matias ja Pentti Nordström musisoi ja laulattaa yleisöä (Klo 12/13/14)
 • Klo 12-14 Poniajelua ja -ratsastusta lapsille (Juurikkahaan ratsutila)
 • Klo 12-15 Tietokilpailu Pattijoen historiasta Ojalan maastossa, parhaille palkinnot
 • Klo 10-16 Onnenpyörä ja luontopolku (Rannikon 4H-yhdistys)
  Vanhan ajan kilpailuja (Eläkeliiton Pattijoen yhdistys)
  Raahen seurakunnan lähetystyön esittely
  Vanhoja ajoneuvoja konekentällä
  Äänilevynäyttelyssä soivat vanhat levyt
  Pattijoen kirkonkylän kyläkirjan kuvakavalkadi nähtävillä Kotiseutumuseossa vanhan ajan koululuokka
  Myynnissä: Kahvia ja vohveleita (Pattijoen Martat) Makkaraa, arpoja, Pattijoki-isännänviirejä, Pattijoki-paitoja ja kyläkirjoja.

Sunnuntai 4.8.2019 klo 10-14 Ylipään liikuntahallissa

 • Klo 9.15 Maksuton kuljetus Ylipäähän Pattijoen torilta Hakalan vanhalla Ford-linjurilla
 • Klo 10 Kansanlaulukirkko ja kirkkokahvit
 • Klo 12 Tervetulosanat, Lasikankaan kyläyhdistyksen pj. Johanna Pistemaa Esitelmä: Pattijoen kylän nousu merestä ja asutuksen synty, Esko Ehrola
 • Klo 12.30 Jaakko Isolan haitarimusiikkia ja yhteislaulua
 • Klo 13.30 Ylipään kylän esittely (diaesitys)
 • Klo 13.45 Lyhyt kyläkierros Hakalan linjurilla, jonka jälkeen (Klo 14) paluumatka Pattijoen torille

5.-9.8. Klo 15-18 kotiseutumuseo ja näyttelyt avoinna, tervetuloa!

Lisätiedot

Pattijoen kotiseutuyhdistys ry, puheenjohtaja Sari Pekkala, shpekkala [at] gmail.com.

Pooki Flakkaa - Raahen Meripäivät 12.-13.7. - viikonloppu täynnä merellisiä elämyksiä

Raahen kesän merellinen huippuviikonloppu pitää sisällään hulppean kattauksen tekemistä ja kokemista koko perheelle niin maalla kuin vesillä 12. - 13.7.19. Viidettä kertaa järjestettävän, aiempina kesinä huikean suosion saavuttaneen tapahtuman keskiössä on entiseen tapaan idyllinen Museonrannan alue, mutta myös mm. Pikkulahdella tapahtuu!

Tarjolla jälleen merikaupungin loistoa ja entisajan markkinahumua

Yksi Meripäivien varma vetonaula on purjelaivakauden tunnelmaa käsinkosketeltavasti ammentava Komerssin vanhanajan markkinat. Muoviset massatuotteet loistavat näillä markkinoilla poissaolollaan ja estradi on kokonaan käsintehdyillä ja aidoista luonnon raaka-aineista valmistetuilla tuotteilla. Myyjiä Komerssin vanhanajan markkinoille saapuu ympäri Suomea. Kojuja kierrellessä ja käsityöammattilaisten työnäytöksiä ihaillessa saa vierähtämään helposti tovin jos toisenkin!

Meriohjelman laajuus monipuolisempi kuin koskaan

Raahen tunnelmallinen Museonranta saa vieraakseen jälleen upeita aluksia, kun Meripäivien aikaan rantaan ankkuroivat mm. Perämeren Jähti, Kaljaasi Ansio sekä Beneteau Oceanis 41 -purjevene Melanitta. Tule hämmästelemään aluksia tai hyppää mukaan purjehduksille!

Modernimpaa vauhtia ohjelmatarjontaan tuovat mm. Team Barbendersin Water MX -esitykset sekä Go Hero Flyboardin päätä huimaavat näytökset.

Lasten meriseikkailua, pörröisiä kotieläimiä ja hahmoja menneisyydestä

Lapsiperheiden vetonaula merirosvoseikkailu uudistuu tänä vuonna Lallin ja Siken meriseikkailuksi. Perinnekenttä puolestaan tarjoaa mahdollisuuden kokeilla vaikkapa hirrensyöksyä tai vanhaa mölkkypeliä. Voit viettää kiireettömän hetken ystävällisten kotieläinten kanssa; ainakin aasi, muuli, alpakat sekä kaverikoirat ovat lupautuneet köpötellä paikalle. Vierailun ovat luvanneet tehdä myös Raahen entinen pormestari Henrik Corte sekä presidentti Kekkonen!

Myös Pikkulahti, uniikki saaristo ja idyllinen vanha kaupunki kutsuvat kesäisten elämysten äärelle

Liikunnallisten aktiviteettien ystävät pääsevät virkistäytymään viikonlopun aikana vaikkapa läskipyöräilyn, suppailun tai melonnan merkeissä. Perinteinen Multisport Pikkulahti järjestetään lauantaina. Matkailuoppaat tutustuttavat kierroksillaan vanhan kaupungin saloihin ja keskustan museokohteet ovat avoinna. Ja mikäpä kruunaisikaan viikonlopun paremmin kuin retki Raahen palkittuun saaristoon tai ainutlaatuinen musiikki-illallinen Irinan hittien äärellä Kahvila Ruiskuhuoneella?

Maailman suurin perinteinen purjelaiva juhlistaa merikaupungin 370-vuotisjuhlia Raahen Satamassa

Samana viikonloppuna Raahe saa vieraakseen maailman suurimman perinteisen purjelaivan, kun nelimastoparkki Sedov saapuu Raahen Satamaan (Lapaluodontie 342, 92180 Lapaluoto) osana kaupungin 370-juhlavuoden ohjelmaa. Sedov on avoinna yleisölle la 13.7. klo 10-18 ja su 14.7. klo 10-15. Satama-alueen portit sulkeutuvat puoli tuntia ennen vierailuajan päättymistä. Rajoitetun paikoitustilan vuoksi kävijöitä kehotetaan suosimaan Raahen keskustasta lähteviä maksuttomia yleisökyydityksiä (non-stop-bussi- ja lättähattukuljetukset). Sedovilla on oma pieni myyntipiste, jota varten pyydetään varaamaan käteistä rahaa mukaan.

Lisätietoja

Pooki Flakkaa - Raahen Meripäivät
Raahen kaupunki | Hanketoiminta ja kehittäminen
pookiflakkaa [at] raahenmeripaivat.fi
puh.  040 130 3889 | 040 130 3888

Sedovin vierailu

Raahen Satama Oy
Kaarlo Heikkinen, toimitusjohtaja, satamaneuvos
puh. 044 439 3930, kaarlo.heikkinen [at] raahe.fi

Maailman suurin perinteinen purjelaiva Sedov Raahessa 13.-14.7.

Maailman suurin perinteinen purjelaiva, merten jättiläinen Sedov saapuu ainutlaatuiselle vierailulle Raaheen heinäkuun puolivälissä osana kaupungin 370-merkkivuoden juhlintaa. Sedov on avoinna yleisölle Raahen Satamassa (os. Lapaluodontie 342, 92180 Lapaluoto):

 • lauantai 13.7. klo 10-18
 • sunnuntai 14.7. klo 10-15.

Laivalle on vapaa pääsy.

Satama-alueen portit menevät kiinni puoli tuntia ennen vierailuajan päättymistä. Sedovilla on oma pieni myyntipiste, jota varten pyydetään varaamaan käteistä rahaa mukaan. Rajoitetun paikoitustilan vuoksi yleisöä kehotetaan käyttämään ensisijaisesti maksuttomia yleisökuljetuksia Raahen keskustasta. 

Yleisökuljetusten aikataulut

Lauantai 13.7.

 • Lättähattu, non-stop klo 10.00-17.15
 • Bussi, non-stop klo 10.00-18.30.

Sunnuntai 14.7.

 • Lättähattu, non-stop klo 10.00-15.30
 • Bussi, non-stop klo 10.00-15.30.

Satamaan liikennöi la 13.7. ja su 14.7. Pöyskön linja-auto. Hakalan vanha bussi liikennöi la 13.7. ainoastaan kaupunkialueella, eikä sen reitti ulotu satamaan.

Lättähattukuljetukset lähtevät Raahen vanhalta rautatieasemalta, os. Ratakatu 3. Bussi kulkee linja-autoasemalta Merikadun kautta satamaan. Lauantaina kyytiin pääsee myös Rantatorilta, Pooki Flakkaa - Raahen Meripäivät -tapahtuma-alueelta. Autojen parkkialue on järjestetty Merikadun koulun viereen, os. Merikatu 3. 

Mahdollisiin jonotuksiin ilmaiskuljetusten ja laivalle pääsyn yhteydessä kannattaa varautua.

Muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia.

Yleisöluento Sedovista la 13.7. Raahen kirjastolla

Bark Sedovin historia ja nykyinen toiminta, kapteeni Evgenin Romashkinin yleisöluento Raahen kirjastolla la 13.7. klo 11 ja 13.30. Tervetuloa kuuntelemaan!

Lisätietoja

Raahen Satama
puh. +358 8 227 7555
port [at] raahe.fi

Tietokirjailija, palkittu toimittaja Rauli Virtanen Raahen Meripäivillä

Tietokirjailija, palkittu toimittaja Rauli Virtanen saapuu Pooki Flakkaa - Raahen Meripäiville Rantatorille perjantaina 12.7.

Rauli tulee kertomaan viime vuonna julkaistusta kirjastaan ja sen teemoista. Riosta Rotterdamiin – Suomalaisten merimiesten satamareissuja -kirja avaa lukijalleen uuden maailman 1800- ja 1900-luvun merimiesten vähän tunnettuun elämään satamakaupungeissa kaukana kotoa. Rauli kirjoittaa ajasta, jolloin Suomi oli kauppamerenkulun pieni suurvalta ja "venäjänsuomalainen" merimies tuttu näky Hullista Honoluluun.

Mielenkiintoista, uusia näköaloja avaavaa kirjaa voi ostaa Meripäiviltä Raulin signaareuksella pe 12.7. noin klo 13-16 välillä. Rauli on haastateltavana Radio Pookin MeriAreenassa klo 13, sen jälkeen Meripäivien lavalla ja yleisön tavattavissa noin klo 16 saakka. 

Lisätietoja

Raahen kaupunki
Hanketoiminta ja kehittäminen
puh. 040 130 3889 | 040 130 3888
pookiflakkaa [at] raahenmeripaivat.fi

Wanhan Raahen vuoden talo tai miljöö 2019 -yleisöäänestys

Wanha Raahe on yksi parhaiten säilyneistä puukaupungeista maassamme. Vuoden talo tai miljöö valinnalla halutaan antaa tunnustusta väsymättömille kulttuuriperimän vaalijoille ja kehittää ainutlaatuista aluetta yhtenä Raahen matkailun vetonauloista. Alueella on kaikkiaan noin 150 vanhaa asuintaloa ja noin 200 talousrakennusta.

Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö 2019 -tunnustus on edennyt finaalivaiheeseen. Mikä kohteista ansaitsisi sinun mielestäsi Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö -tittelin tänä vuonna? Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan 18.8.2019 saakka ja tunnustuksen saaja julkistetaan Raahen Pimiöillä 31.8.2019.

Tutustu ehdokkaisiin Raahen Pimiät -tapahtuman sivuilla!

Lisätietoja

Wanhan Raahen Vuoden talo tai miljöö -äänestys
Raahen kaupunki
Hanketoiminta ja kehittäminen
p. 040 130 3889 | 040 130 3888
hanketoiminta [at] raahe.fi

Tekninen keskus tiedottaa

Päällystystöiden vuoksi Palokunnankatu katkaistaan liikenteeltä välillä Lukiokatu – Saaristokatu sekä Ouluntie välillä Pekkatori – Teinikatu maanantaista 3.7.2019 lähtien. Myös Raahen Vesi Oy uusii Härkäsalmenkadulla vesi- ja viemärilinjoja, jolloin myös Härkäsalmenkatu on poissa liikennekäytöstä välillä Ouluntie – Saaristokatu. Kiertotiereitti käytössä katujen katkaisun ajan. Lisätietoja www.raahe.fi/ajankohtaista. Pahoittelemme katujen katkaisusta aiheutuvaa haittaa.

 

Tekninen keskus / kuntatekniikka

 

Ingon vuosikymmenet -pilapiirrosnäyttely Raahesalin lämpiössä

Tapahtumatalo Raahen toisessa kerroksessa Raahesalin lämpiössä on avautunut Jukka Ingerttilän eli Ingon vuosikymmenet -näyttely. Ingo kertoo näyttelystään seuraavasti:

"Opiskelin Raahen Seminaarissa sen viimeisinä toimintavuosina 1967-1971 ja silloin innostuin piirtämisestä enemmän paljolti kuvaamataidon lehtori Eero Sovelius Sovion innoittamana. Ensimmäiset julkaistut piirroksenikin olivat Raahen Seminaarin 75-vuotisjuhlajulkaisussa v. 1971.

Keskikoulunaikaiset koulutoverini Norion Veikko ja Kastellin Auvo polkaisivat pystyyn 70-luvun puolivälissä kaupunkilehti Raahelaisen. Menin Norion Veikon puheille jonkin piirrokseni kanssa ja hän innostui ajatuksesta, että ryhtyisin piirtelemään Raahelaiseen. Niinpä ensimmäinen piirrokseni Raahelaisessa julkaistiin v. 1977. Raahen Seudussa ensimmäinen piirrokseni julkaistiin v. 1994 ja tähän päivään mennessä lehdessä julkaistuja piirroksiani on kertynyt 1669.

Kun piirroksia alkoi kertyä, ajattelin laittaa ne kansiin, ja niinpä ensimmäinen pilapiirroskirjani Aprillia näki päivänvalon vuonna 1996. Nyt julkaisuja on kertynyt jo kymmenen. Niistä viimeisin on Pilvenpiirtäjä.

Olen siinä mielessä erikoinen pilapiirtäjä, että piirtelen lähinnä paikallisista asioista. Siinä on oma mielenkiintonsa, mutta myös haasteensa. Piirtämäni kohde saattaa kävellä vastaan eikä aina voi tietää, miten hän on piirrokseeni suhtautunut. Onneksi yleensä hyvin.

Kun idea syntyy, pitää päästä heti piirtämään, ja se on hauskaa! Ennen piirtämistä kerron kuitenkin ideani vaimolleni Raijalle, jonka naamasta kyllä heti näkee, kannattaako lähteä piirtämään. Useimmiten kannattaa.

Neljä kertaa olen koonnut piirroksistani näyttelyun, mm.Pattijoki-päiville ja Soveliuksen taloon vuonna 2003. Raahen kaupunki myönsi minulle taidetunnustuspalkinnon vuonna 2004."

Näyttely on esillä Raahesalin lämpiössä 25.6.-30.7. ja se avoinna arkisin klo 10-16.

Itse taiteilija on tavattavissa Pekanpäivillä pe 28.6. klo 18-19 ja su 30.6. klo 17-18. Tervetuloa!

Sanna Krookin valokuvanäyttely Teräsmiehen tytär Galleria Myötätuulessa

Torstaina 27.6. klo 18 Galleria Myötätuulessa (Tapahtumatalo Raahe, Kirkkokatu 28, 3 kerros) avataan Sanna Krookin hieno valokuvanäyttely Teräsmiehen tytär. Pääsymaksuttomaan tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita. 

Krook kertoo näyttelystään seuraavaa: 

Muistan, miltä isän tyyny tuoksui, kun isä oli yön töissä ja sain nukkua äidin vieressä: isältä ja terästehtaalta. Kotitaloni tiellä Pattijoella, Raahen naapurissa, oli kuusi 70-luvulla rakennettua omakotitaloa.  Niistä kaikista isät kävivät töissä Rautaruukilla. Ylipäätään melkein kaikkien isät kävivät töissä Rautaruukilla. 

Isäni on teräsmiehen poika. Minä olen teräsmiehen tytär. Niin kuin ovat tuhannet muutkin raahelaistaustaiset. Tehtaan ympärille kasvanut omakotitalotaajama on kotiseutuani.

Olen kuvannut vuonna 2018 Raahessa SSAB:n terästehtaalla (ent. Rautaruukki) tehtaan miljöötä, tehtaalla työskenteleviä ihmisiä sekä tehtaan ympärille kasvanutta 70-luvun omakotitalotaajamaa Raahessa. Valokuvat on kuvattu keskikoon kameralla filmille.
 
Terästehtaan rakentaminen toi Raaheen 1960-luvulla mukanaan paitsi töitä, myös paljon uusia asukkaita ja asuinalueita. Raahessa tehdas vaikuttaa jokaisen elämään.

Työ – tai toive siitä – vaikuttaa siihen, minne ihmiset päättävät asettua asumaan, ja mahdollisesti perustavat perheen, missä elävät elämänsä.  Pellolle rakennetusta omakotitalosta ja sen ympäristöstä tulee koti. Syntyy uusia teräsmiesten ja teräsnaisten tyttäriä ja poikia.

Kuvissa tehdas näyttää lähes dystooppisen fiktioelokuvan lavasteelta, niin massiivinen, monimutkainen ja visuaalisesti uskomaton se on. Silti se on täysin inhimillinen: ihmisen rakentama. Se on myös tuhansien ihmisten arkinen työympäristö, nyt tai aiemmin. 

Kuvien 70-luvun omakotitalotaajamia on Suomi täynnä. Pellolle rakennetulla omakotitalotaajamassa on asunut nyt yksi sukupolvi nuorista aikuisista eläkeikään, lähes koko elämänsä.

Dokumentaarinen valokuvasarjani Terämiehen tytär pohtii työn tekemistä sekä sen vaikutusta ihmisten elämään, sukupolvien ajan. Se pohtii myös sitä, miten muodostuu koti ja kotiseutu. 

Näyttely avoinna 28.6.-16.8.2019 arkisin klo 10-16. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Laivapatruunin kodin ja Wanhan apteekin ovet avautuvat yleisölle

Pekanpäivien myötä museokohteista myös Laivapatruunin koti Soveliuksen talon yläkerrassa sekä Wanha apteekki avaavat ovensa yleisölle 26.6. alkaen. Molemmat kohteet ovat avoinna 4.8. saakka ja niihin on aina vapaa pääsy. Aukioloajat noudattelevat Pakkahuoneen museon ja Kruununmakasiinin aukioloaikoja, eli ovet ovat avoinna ma-pe 11.00-17.00 ja la-su 12.00-16.00.

Tervetuloa tutustumaan 1800-luvun porvariselämään ja kiehtovaan apteekkihistoriaan!

 

Liikennepuisto suljettu ke 26.6.

Nuorisotoimi tiedottaa

 • Liikennepuisto suljettu poikkeuksellisesti ke 26.6. 
 • Henkilökunta RaatiRoll -tapahtumassa

Pekanpäiväajot lauantaina 29.6. klo 10-15. Vapaa pääsy!

Raahe-opiston lukuvuosi 2019-2020

Opinto-ohjelma

Kurssitiedot löytyvät Raahen ja Pyhäjoen alueelle jaettavasta Raahe-opiston opinto-ohjelmasta ja Raahe-opiston verkkopalvelusta.
Painettu opinto-ohjelma jaetaan Raahessa ja Pyhäjoella keskiviikkona 7.8.2019.

Ilmoittautuminen Raahe-opiston kursseille Raahe-opiston verkkopalvelussa tai puhelimitse (puh. 040 135 6779 ja 0401356780). Ilmoittautua ei voi sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Tulethan opiston kursseille tuoksutta, jotta kaikki voivat kursseille osallistua!

Lisätiedot

Raahe-opisto, puh. 040 135 6779, 040 135 6780, raaheopisto [at] raahe.fi.

Hyvää juhannusta!

Näiden Onnenpekka -kampanjan voittoisien runojen myötä Raahen kaupunki toivottaa hyvää ja turvallista juhannusta kaikille!

Runot: Päivi Hotakainen, kuva: Henri Ylikulju.

Raadin valitsemissa runoissa teksti kuvastaa hienosti sekä meille ominaista luontoa ja luonnetta, että meistä monelle yhteistä tarinaa siitä, kuinka muualta tulleena kaupunkiin on juurruttu. Lämpimät kiitokset ja onnittelut Päiville! Palkinnoksi Päivi saa kahdelle hengelle lahjakortin Raahen Hoviin syömään ja nauttimaan pitkän kaavan mukaan.

Tuulten kaupunki
paljon,paljon tuulta
siitä voi jo heittää huulta
tyylin uuden kampaus saa 
kun oikein puhaltaa
puhuri myös sisua kasvattaa
kun sen silleen oivaltaa.

Kasiviis
kasiviis tänne tultiin
töitä saatiin
tänne jäätiin 
mihin sitä kotoansa

Raahen Kuitu päätti käynnistää valokuiturakentamisen

Raahen Kuidun hallitus päätti torstaina pidetyssä kokouksessa käynnistää valokuiturakentamisen alkuperäisen suunnitelman mukaan. Hankkeen ensimmäiset toteuttamisalueet ovat Arkkukari, Mattilanperä, Saloinen sekä Vihanti -Kopsa -välinen osuus.

Päätöstä puolsivat mm. Raaheen tehdyt yli 1000 liittymätilausta: määrällisesti eniten tilauksia on tullut Pattijoelta, Saloisista, Raahen postinumeroalueilta sekä Arkkukarista. Tämän kesän rakentamisalueille voi tehdä tilauksia siihen saakka, kun rakentamistyö käynnistyy.

Raahen valokuituhanke on jaettu kahteen osioon: Raahen toteuttamisesta vastaa Relacom ja Vihannin osuudesta Voimatel.

- Raahe on meidän näkökulmastamme todella mielenkiintoinen kohde ja mittava työmaa. Valmistelevia töitä on tehty jo esimerkiksi luvituksen osalta. Rakentamissuuntien selvittyä pystymme kertomaan lisää hankkeen aikatauluista, tiivistää Relacomin yksikön päällikkö Petteri Heusala.

Raahen Kuidun päätös rakentamisen käynnistämisestä oli yksimielinen. Tilauskanta on kehittynyt positiivisesti ja valmistelevat työt suunnitelmien mukaisesti. Rakentamistyöt pyritään käynnistämään mahdollisimman pikaisesti: hankintapäätös urakoitsijoiden osalta saa kaikilta osiltaan lainvoimaisuuden heinäkuun alussa.

- Nyt on viimeistään se aika, kun kaikkien kannattaa tulla yhteiseen hankkeeseen mukaan. Valokuidun rakentaminen on nyt varmistunut, sillä Raahen Kuidulla on voimakas tahtotila oman toimintaympäristön kehittämiseen, luonnehtii Raahen Kuidun toimitusjohtaja Lasse Lahti tehtyä päätöstä.

Ennen rakentamisen käynnistymistä alustava verkkosuunnitelma päivitetään vastaamaan liittymäaktiivisuutta: verkkosuunnitelmaan tehdään muutoksia sen osalta, mistä liittymätilauksia on saatu. Kaikkiin jo tilauksen tehneisiin tullaan olemaan yhteydessä käynnistyvillä alueilla. Markkinointia ja myyntiä suunnataan tämän kesän rakentamisalueille kaikkien asukkaiden tavoittamiseksi.

Tilauksen tehneisiin kiinteistöihin tehdään parhaillaan materiaalihankintoja sekä luvituksia teiden varressa työskentelyyn. Kesän aikana käynnistyvät myös kiinteistökartoitukset, joissa määritellään kiinteistöön tulevan kuidun reitti.

Raahen Täyskuitu-myyjiä on mahdollista pyytää maksuttomalle kiinteistökäynnille keskustelemaan valokuidun hankkimisesta ja sen tuomista hyödyistä. Raahen tilauskanta on nähtävissä osoitteessa https://portaali.netplaza.fi/raahe-tilaukset.php

Raahen Kuidulle on myönnetty 2 miljoonaa euroa valtiontukea valokuiturakentamiseen. Lisäksi Raahen kaupunki on sitoutunut samansuuruisen kuntaosuuden maksamiseen. Valokuituhankkeen luomalla tietoliikenneinfralla nähdään suuri merkitys alueen kehityskykyyn ja vetovoimaan.

Lisätietoja hankkeesta antavat:

Liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala, Netplaza Oy, 044 4457 610

Toimitusjohtaja Lasse Lahti, Raahen Kuitu, 044 439 3900

Urakoitsijat: Vihanti: Voimatel Oy, Kehityspäällikkö Tero Mäki, 044 793 8838

Raahe: Relacom Oy, Yksikön päällikkö, Petteri Heusala 040 709 0816

 

Täyskuitu-myynti ja maksuttomat kiinteistökäynnit:

Juha Kärsämä, 050 4770 260, juha.karsama [at] netplaza.fi

Pirjo Isorinne, 050 436 9490, pirjo.isorinne [at] netplaza.fi

Nuorisotoimen vauhdikkaat Pekanpäivät

Pekanpäivillä Nuorisotoimi on mukana järjestämässä monipuolista ohjelmaa raahelaisille ja Raahessa vieraileville. Keskiviikkona avataan Pekanpäivät rytinällä, kun RaatiRollin lavalle nousevat Wagtails, Are&Kriso, Audile ja Cledos. Rento meininki on taattu, kun RaatiRoll tarjoilee myös sirkustyöpajaa, Pop Up -Nuokkarin ja sumopainia, ikärajattomassa, pääsymaksuttomassa, päihteettömässä ja savuttomassa tapahtumassa. Perjantaina on vähintään yhtä rentoa meininkiä luvassa, kun Merikatu goes old school. Luvassa on katukoripalloturnaus, skeittausta, graffitin tekoa ja musiikkia. Lukion piha kutsuu uutta ja vanhaa skeittisukupolvea paikalle sekä entisiä ja kenties tulevia koripallon pelaajia. Lauantaina voi lähteä nauttimaan Pekanpäiväajoista koko perheellä Liikennepuistoon. Pekanpäivien kunniaksi lauantaina Liikennepuistoon on vapaa pääsy.

 • RaatiRoll ke 26.6. klo 18-22
 • Museon ranta (os. Rantakatu 25, 92100 Raahe)
 • Järj. Raahen kaupungin nuorisotoimi & kulttuuripalvelut
   
 • Skeitti&Katukoris pe 28.6. klo 13 alkaen
 • Lukion piha (os. Merikatu 1, 92100 Raahe)
 • Järj. Raahen kaupungin nuoriso -ja liikuntatoimi, Raahen rullalautailijat, Raahen koripalloharrastajat, Skeittaa älä kiusaa -Jesse Teräsahde & Graffititaiteilija Tomi Rajala
   
 • Pekanpäiväajot la 29.6. klo 10-15
 • Liikennepuisto (os. Ulkofantintie 20, 92100 Raahe)
 • Järj. Raahen kaupungin nuorisotoimi

Tutustu koko Pekanpäivien ohjelmaan.

Nuorisotoimi tiedottaa melusta Pekanpäivillä

Tilapäistä melua saattaa aiheutua Pekanpäivillä keskiviikkona 26.6. sekä perjantaina 28.6. järjestettävistä tapahtumista. Nuorisotoimi pahoittelee mahdollista haittaa. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, pääsymaksuttomia ja päihteettömiä kulttuuritapahtumia, tervetuloa.

 • RaatiRoll ke 26.6. klo 18-22
 • Museon ranta (os. Rantakatu 25, 92100 Raahe)
   
 • Skeitti&Katukoris pe 28.6. klo 13-(20)
 • Lukion piha (os. Merikatu 1, 92100 Raahe)

Lisätietoja: anna-maija.heikkila [at] raahe.fi, Puh. 040 830 3124

Tekninen keskus, Ruskatie 1 suljettu 1.-21.7.2019

Tekninen keskus, Ruskatie 1 on suljettuna 1.-21.7.2019.

Raahen valokuiturakentamisen urakoitsijat valittu

Valmistelevat työt valokuituhankkeiden käynnistämiseksi ovat täydessä vauhdissa Raahessa. Tilauskanta kehittyy koko ajan positiivisesti: on mahdollista, että Raahen Kuidun hallitus tekee jo kesäkuussa päätöksen rakentamisen käynnistämisestä. Mikäli päätös on myönteinen, rakentamistyöt pyritään käynnistämään mahdollisimman pikaisesti.

Raahen Kuitu järjesti urakoinneista julkisen kilpailutuksen. Valokuituverkon urakointi jaettiin kahteen osaan Raahe ja Vihanti, molempiin kokonaisuuksiin saatiin hyvin osallistumishakemuksia. Raahen Kuitu teki viime viikolla hankintapäätöksen valokuitu-urakoinnista kilpailutuksen perusteella: Raahen hankealueelle valittiin toimijaksi Relacom, Vihannin hankealueelle valittiin toimijaksi Voimatel. Hankintapäätös saa kaikilta osiltaan lainvoimaisuuden heinäkuun alussa. Paikalliset toimijat voivat olla suoraan yhteydessä valittuihin toimijoihin urakointiketjuja täydentävien palvelujen tarjoamiseksi.

Ennen rakentamisen käynnistymistä alustava verkkosuunnitelma päivitetään vastaamaan liittymäaktiivisuutta: verkkosuunnitelmaan tehdään muutoksia sen osalta, mistä liittymätilauksia on saatu. Alustava suunnittelu on tehty ennen markkinoinnin ja myynnin käynnistymistä ja se on perustunut tilaajaoletuksiin. Tilausaktiivisuus määrittelee, millä alueilla rakentaminen käynnistyy ja milloin.

Jotta tilauksen tehneisiin kiinteistöihin ennätetään tehdä materiaalihankinnat, luvitukset teiden varressa työskentelyyn sekä kiinteistökartoitukset, käsillä on viimeiset hetket tilata kuitu. Kiinteistökartoituksissa määritellään kiinteistöön tulevan kuidun reitti.

Raahen Täyskuitu-myyjiä on mahdollista pyytää maksuttomalle kiinteistökäynnille keskustelemaan valokuidun hankkimisesta ja sen tuomista hyödyistä.

Raaheen on tehty yli 900 liittymätilausta: määrällisesti eniten tilauksia on tullut Pattijoelta, Saloisista ja Arkkukarista. Tilauskanta tarkemmin, ks. Raahen kuidun tilaukset alueittain.

Lisätiedot hankkeesta

Liiketoiminnan kehitysjohtaja Hanne Nivala, Netplaza Oy, puh. 044 4457 610
Toimitusjohtaja Lasse Lahti, Raahen Kuitu, puh. 044 439 3900

Urakoitsijat

Vihanti: Voimatel Oy, Kehityspäällikkö Tero Mäki, puh. 044 793 8838
Raahe: Relacom Oy, Yksikön päällikkö, Petteri Heusala, puh. 040 709 0816

Täyskuitu-myynti ja maksuttomat kiinteistökäynnit

Juha Kärsämä, puh. 050 4770 260, juha.karsama [at] netplaza.fi
Pirjo Isorinne, puh. 050 436 9490, pirjo.isorinne [at] netplaza.fi

Raahen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen tiedottaa

Haja-asutusalueen jätevesijärjestelmien kartoitus käynnissä

Raahen kaupunki toteuttaa haja-asutusalueiden jätevesijärjestelmiä koskevan kyselyn kesän 2019 aikana. Kyselylomake lähetetään postitse kaikille niille asukkaille, jotka kuuluvat jätevesiasetuksen määrittelemille pohjavesi- tai rantavyöhykealueille. Kyselyllä pyritään selvittämään rakennusten nykyiset jätevesijärjestelmät, jotta niiden mahdollista päivittämistä voidaan ohjata. Kyselyyn toivotaan vastausta kaikilta kirjeen saaneilta.

Lisätiedot

Matias Vänttilä
puh. 040 130 3842
matias.vanttila [at] raahe.fi

 

Kazecon Raahessa 24.8.2019

Vuoden 2018 Taiteiden yössä järjestettiin kokeilunomaisesti Kazecon-miitti Nuorisokeskus Paradisessa. Aasialaiseen populaarikulttuuriin keskittyvälle tapahtumalle todettiin olevan Raahessa tilausta, joten suunnittelua päätettiin jatkaa varsinaisen conin järjestämiseksi.

Lauantaina 24.8. Tapahtumatalo Raahe siis kutsuu kaikkia con-kulttuurista kiinnostuneita. Luvassa on teeman mukainen kirppari ja taidekuja sekä tietysti ohjelmaa: paneeleita, vieraita, kaze-kahvila ja musiikkia. Ovet avataan yleisölle klo 11 ja ohjelma alkaa kello 12. Nähtävää tulee olemaan tasatunnein kello 18 saakka, jolloin vietetään päättäjäisiä. Tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin tapahtuman nettisivuilla.

Kazeconin kaikkien aikojen ensimmäinen kunniavieras on Kaoru Kitsune ja Raahesalissa nähdään muun muassa Deittiheittiöt. 

Kazeconin nettisivuilla on parhaillaan erilaisia hakuja auki eli mukaan mahtuu vielä niin myyjäksi, ohjelman tekijäksi, talkoolaiseksi kuin ilmoittautumaan mukaan Cosplay-kisaankin. Edellisen illan Taiteiden yössä 23.8. Tapahtumatalo Raahessa järjestetään kaikille avoin Kazeconin rekvisiittaa ja koristeluja valmisteleva työpaja.

Kazeconin järjestämisestä vastaa joukko aktiivisia, asian osaavia nuoria ja mukana apuna ovat nuorisotoimi ja kulttuuripalvelut.

Lisätiedot www.tapahtumataloraahe.fi/kazecon

Rakennusvalvonta on suljettuna 1. - 23.7.2019

Lupapäätöksiä ei tehdä heinäkuun aikana. Kesäkuun alkuun mennessä jätetyt täydelliset hakemukset käsitellään ennen lomia.

Katselmuksia voi tilata heinäkuussa 24.7.2019 alkaen rakennustarkastaja Mikko Annalalta, puh. 040 135 6930, mikko.annala [at] raahe.fi

29.7. alkaen palvelemme normaalisti.

Lisätiedot

Tekninen keskus/Rakennusvalvonta

 

Galleria Myötätuulen kesän ja syksyn näyttelyt

Tapahtumatalo Raahessa sijaitsevan Galleria Myötätuulen kesässä ja syksyssä on nähtävillä erittäin monipuolinen kattaus kotimaista taidetta. Puolen vuoden mittaan tullaan näkemään maalauksia, tekstiilitaidetta, valokuvia, videoita, veistoksia sekä osin kirjallisuutta sivuavaa elämyksellistä taidetta.

Galleria Myötätuulen kesä-syksy 2019

Heinä-elokuu

Sanna Krook: Teräsmiehen tytär, avajaiset to 27.6. klo 18

Pekanpäivillä Galleria Myötätuulessa avataan Sanna Krookin valokuvanäyttely Teräsmiehen tytär. Krook on kuvannut teräsmiehen tyttären silmin vuoden 2018 aikana Raahessa SSAB:n terästehtaalla sen kiehtovaa miljöötä, tehtaalla työskenteleviä ihmisiä sekä tehtaan ympärille kasvanutta 70-luvun omakotitaajamaa Raahessa. Krook on Pattijoella syntynyt oululainen valokuvaaja sekä viestinnän ammattilainen. Näyttely on esillä 28.6.-16.8.2019.

Elo-syyskuu

Työryhmä Vanha Villatehdas: Jari Huhta, Helena Kaikkonen, Leena Kangas, Päivi Pussila, Vesa Ranta ja Kari Södö, avajaiset 23.8. klo 18

Elokuussa Taiteiden yössä perjantaina 23.8. avataan oululaisen työryhmän, Vanhan Villatehtaan, taiteilijoiden näyttely. Mukana näyttelyssä on kuusi Oulun Pikisaaren Vanhassa Villatehtaassa työskentelevää taiteilijaa: Jari Huhta, Helena Kaikkonen, Leena Kangas, Päivi Pussila, Vesa Ranta ja Kari Södö. Heiltä on luvassa monipuolinen ja mielenkiintoinen näyttelykokonaisuus, joissa teemoina ovat ilo, leikki, maisema, läsnäolo, aika, muisti, luonto ja ihminen. Näyttely on esillä syyskuun loppupuolelle saakka.

Lokakuu

Sofi Häkkinen ja Riku Nieminen: All Inclusive

Lokakuussa Galleria Myötätuulessa nähdään pitkästä aikaa mm. videotaidetta, kun Sofi Häkkinen ja Riku Nieminen tuovat esille näyttelynsä All Inclusive. Teoskokonaisuus on saanut alkunsa kiinnostuksesta all inclusive -lomakohteisiin, noihin eriskummallisiin ja niin kiehtovan karmiviin keitaisiin. Pinnan alla kuplii luonnollisuuden ja luonnottomuuden ajatus. Näyttely koostuu valokuvasta, videosta ja veistoksista, joiden avulla taiteilijat syventyvät hotellikeitaiden vääristyneeseen todellisuuteen. Näyttely avataan 3.10. ja se on esillä 1.11. saakka.

Marras-tammikuu

Unikudelmia – näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista

Marraskuussa Galleria Myötätuulessa avataan kulttuuripalveluiden suursatsaus taidekasvatukseen eli oululaisen kulttuuritalo Valveen tuottama näyttely Unikudelmia – näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Unikudelmia on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma sekä aikuisiakin ihastuttava taidekokemus. Näyttelyä on ollut tekemässä iso joukko oman alansa ammattilaisia: ydintyöryhmässä ovat mukana Anna Anttosen ja Kati Inkalan lisäksi Heidi Kesti, Petri Haapakoski, Anssi Laiho, Maria Littow sekä Tiina Paaso. Unikudelmia on esillä Galleria Myötätuulessa 13.11.2019 – 15.1.2020.

Lisätiedot

Raahen kulttuuripalvelut, kulttuuri [at] raahe.fi
Tapahtumatalo Raahe > Galleria Myötätuuli

Raahen paikallisliikenne tiedottaa

Tiedote

Raahen paikallisliikennettä ei ajeta 1.6.–6.8.2019 välisenä aikana. Samoin palveluliikenneauto Kyyti-Liisa on pois liikenteestä ajan 1.6.–6.8.2019. Muut palveluliikenneautot toimivat normaalisti. 

Palveluliikenneautojen palvelunumerot ovat:

 • Kyyti-Pekka, puh. 040 130 3813
 • Kyyti-Fiia, puh. 040 130 3814

Kyydit tilataan etukäteen suoraan autoihin soittamalla.  Palveluliikenteet hinnat ovat linja-autolippujen mukaiset ja palvelu on kaikille avointa joukkoliikennettä. Tervetuloa kyytiin.

Museolla siirrytään kesäaikaan 1.6. alkaen

Pakkahuoneen museon ja Kruununmakasiinin ovet ovat avoinna yleisölle 1.6. - 31.8. joka päivä juhannusta lukuun ottamatta. Kohteet ovat avoinna ma-pe 11.00-17.00 ja la-su 12.00-16.00.

Laivapatruunin koti Soveliuksen talon yläkerrassa sekä Wanha apteekki avautuvat Pekanpäivien aikaan ollen avoinna aina elokuun alkuun saakka.

Lisätiedot

Raahen museo, puh. 040 135 6850, museo [at] raahe.fi

Raahen kaupungin myytävänä olevat kiinteistöt ja irtamisto

Raahen kaupunki myy erillispäätöksillä käytöstä poistettua irtaimistoa ja kiinteistöjä

Myynnissä noudatetaan tasavertaisuutta ja avoimuutta. Suoraa myyntiä kuluttajille kaupunki ei tee, vaan myytävät kohteet ilmoitetaan julkisilla alustoilla, joiden kautta jokaisella on mahdollisuus jättää oma tarjouksensa.

Myyntikanavat

Nyt myynnissä esimerkiksi

Raahen kaupunki myy käytöstä poistettuja leikkivälineitä Kiertonetin kautta tarjousten perusteella. Välineet myydään siinä kunnossa kuin ne ovat. Lisätiedot ja myyntiehdot löytyvät kultakin kanavalta myynti-ilmoitusten yhteydestä.