Tukea kotiin yli 70-vuotiaille

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän 70+ kotona poikkeusoloissa -internetsivustolle kootaan tietoa ja vinkkejä yli 70-vuotiaille asukkaille kotona pärjäämisen varmistamiseksi koronavirustilanteen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Tietoja päivitetään ja täydennetään jatkuvasti.

Mitä jäit kaipaamaan? Anna vinkkejä sivuston sisällöstä NeuvoRassiin, puh. 040 135 8455 ma–pe klo 8–15 tai neuvorassi [at] ras.fi.

Raahen kaupunki tarjoaa mikroyrityksille 500 000€ kriisirahoitusta

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen taloudelliset vaikutukset ovat jo konkretisoituneet alueen yrityksiin. Osassa yrityksissä myynti on loppunut kokonaan ja tilauskirjat tyhjentyneet. Tästä on aiheutunut erityisesti yksin- ja mikroyrittäjille vakavia taloudellisia haasteita. Monen yrittäjän ja heidän perheensä toimeentulo on uhattuna. Yksityisellä sektorilla toimivien pankkien ja rahoituslaitosten asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet pahasti ja käsittelyajat venyneet niin pitkiksi, ettei yritysten akuutteihin rahatarpeisiin kyetä nopeasti vastaamaan.

Jokainen yritys ja työpaikka on erittäin tärkeä Raahen kaupungin ja koko alueen menestymisen kannalta. Niiden säilyttämiseksi tehtävä työ on kaikkien, niin kaupungin kuin kuntalaistenkin yhteinen tehtävä.

Raahen kaupunki on tunnistanut raahelaisten yrittäjien hädän ja tarjoaa apua mikroyrittäjien taloudellisiin haasteisiin nopeasti tarjoamalla lainamuotoista kriisirahoitusta konserniyhtiönsä Raahepolis Oy:n välityksellä.

Rahoitus on haettavissa heti

Rahoituksen kokonaissumma on 500 000€ ja sitä voidaan myöntää yhteensä enintään 6000€/yritys.

Kuka voi saada rahoitusta:

 • Yksin- tai mikroyrittäjä, joka työllistää itsensä lisäksi enintään kaksi henkilöä
 • Yrityksen rekisteröity kotipaikka on Raahe ja yritys toimii Raahen talousalueella
 • Yrityksellä on aktiivista liiketoimintaa ja yritystoiminta on päätoimista
 • Yrityksellä on koronatilanteen aiheuttama akuutti kassakriisi
 • Yrityksellä ei ole erääntyneitä verovelkoja ennen vuoden 2020 alkua

Rahoituksen määrä ja ehdot:

 • Yhtä yrittäjää/yritystä kohden voidaan myöntää enintään yksi 2000€:n laina kuukaudessa korkeintaan kolmen kuukauden ajalta (yhteensä 6000€)
 • Jokaisesta 2000€:n lainasta tehdään erillinen velkakirja
 • Yrittäjä takaa lainan henkilökohtaisesti
 • Takaisinmaksuaika on 1 vuosi kunkin velkakirjan allekirjoituksesta lukien ja laina erääntyy maksettavaksi kerralla
 • Laina on myös mahdollista maksaa takaisin pienemmissä erissä takaisinmaksuajan kuluessa
 • Lainasta peritään 2% vuotuinen korko

Tarkemmat lainaehdot on kirjattu velkakirjaan.

Miten lainaa haetaan

 • Tutustu lainahakemukseen (liitteenä)
 • Toimita täytetty hakemus sähköpostilla, kuvana TAI ota yhteyttä soittamalla, jolloin hakemus voidaan käsitellä yhdessä puhelimitse:
 1. Jussi Kemilä, puh. 040 830 3018, jussi.kemila [at] raahe.fi
 2. Harri Tuomikoski, puh. 040 135 6811, harri.tuomikoski [at] raahe.fi
 • Jos lainaehdot täyttyvät, saat tarkistuksen jälkeen vastauksen välittömästi
 • Vastauksen saatuasi, laaditaan velkakirja ja raha maksetaan tilille (henkilöllisyys todennetaan velkakirjan allekirjoittamisen yhteydessä ajokortilla, henkilökortilla tai passilla)

Nopeimmillaan lainahakemus on käsitelty alle tunnissa ja rahat siirretty maksuun saman päivän aikana.

Kirjaston poikkeusajan tiedote

Raahen kirjastojen sulku kestää 13.4.2020 saakka.  Lainojen eräpäivät ja varausten viimeiset noutopäivät on siirretty ja ne ovat aikaisintaan 4.5.2020. Kiinnioloajalta ei asiakkaille kerry myöhästymis- ja huomautusmaksuja.

OUTI-verkkokirjasto ja eKirjasto ovat auki ympäri vuorokauden. OUTI-verkkokirjastossa voi muun muassa uusia lainoja, maksaa kirjastomaksuja ja hallinnoida varauksia. Lainojen maksimiuusintojen määrä on nostettu 10 uusintaan.

OUTI-verkkokirjaston ja e-aineistojen käyttöön tarvittavan PIN-koodin saa OUTI-verkkokirjaston "Unohditko PIN-koodisi" -linkin kautta asiakastietoihin tallennettuun sähköpostiosoitteeseen.

Oulun kaupunginkirjaston sivuilla on koottuna vinkkejä ja linkkejä, miten voit käyttää kirjastoa käymättä kirjastossa.

Kirjasto palvelee myös sähköpostitse osoitteessa kirjasto [at] raahe.fi . Viestiin kannattaa liittää aina kirjastokortin numero.

Muistetaan käsienpesu, pysytään kotona, muistetaan turvaväli ja pidetään yhteyttä lähimmäisiimme. 

Tiedotetta muokattu 30.3. klo 14:25. Poistettu maininta kirjojen palauttamismahdollisuudesta palautusluukkujen kautta.

Raahe muuttaa käytäntöä vuosiluokkien 1-3 opetuksen osalta vastaamaan Valtioneuvoston uutta linjausta

Valtioneuvosto on muuttanut linjaustaan. Maanantaista 23.3.2020 lähtien järjestetään tarvittaessa esiopetuksen oppilaille, perusopetuksen 1—3 vuosiluokkien oppilaille, perusopetuslain 17 §:ssä tarkoitetuille erityisen tuen päätöksen saaneille oppilaille ja perusopetuslain 25 §:n 2 momentissa tarkoitetuille pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville oppilaille mahdollisuus lähiopetukseen.

Etäopetusta suositellaan kaikille

Etäopetus on tässä tilanteessa ehdottomasti lapsen edun mukaista ja myös valtioneuvosto suosittelee sitä vahvasti. Lasten ja nuorten liikkumisen ja kohtaamisten rajoittamisella suojellaan myös riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä, joilla tauti usein esiintyy erittäin vakavana.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen poikkeustoimilla hidastetaan epidemian leviämistä ja varmistetaan terveydenhuollon toimintakyky pidentämällä sairastavuuden piikkiä pidemmälle ajalle.

Suosittelemme edelleen, että mahdollisimman moni lapsi osallistuu etäopetukseen.

Raahen kaupungin opetustoimi ohjeistaa vanhempia lähettämään Wilma-viestillä tietoa koulun rehtorille tai koulunjohtajalle, mikäli lapsenne osallistuu lähiopetukseen. Viesti tulee lähettää sunnuntaihin 22.3.2020 klo 12:een mennessä.

Lisätietoja

Lucina Hänninen
opetus- ja kasvatusjohtaja
puh. +358 40 135 6787
lucina.hanninen [at] raahe.fi

Ari Nurkkala
kaupunginjohtaja
ari.nurkkala [at] raahe.fi

Raahen kaupungin toimipisteiden ovet ovat lukittuina 13.4. saakka

Raahen kaupungin kaikkien toimipisteiden ovet pidetään lukittuina 13. huhtikuuta 2020 saakka kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan päätöksellä. Päätöksen taustalla ovat koronaviruksen etenemisen hidastamiseen ja ehkäisemiseen liittyvät toimenpiteet.

Suljettavien toimipisteiden työntekijät palvelevat asiakkaita 13. huhtikuuta saakka pääsääntöisesti sähköpostitse ja puhelimitse. Viranomaispalvelujen saatavuudesta poikkeusaikana tiedotetaan myös suljettavien toimipisteiden ovissa.

Toimipisteiden ja henkilöstön yhteystiedot löytyvät kaupungin verkkosivuilta.

Yli 70-vuotiaiden kotihoidon järjestäminen koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa

 • Kotihoito toimii normaalisti ja hoitaa kotihoidon asiakkaat.
 • Yli 70-vuotiaita, ei kotihoitopalvelun piirissä olevia ikäihmisiä ohjataan käyttämään varotoimenpiteitä noudattaen normaaleita välttämättömiä palveluita, omaisapua, naapuriapua, kauppojen poikkeavia riskiryhmille suunnattuja aukioloaikoja, kauppojen kotiinkuljetuksia jne. Mikäli em. palveluita ei ole mahdollista hyödyntää, pyydetään ottamaan yhteyttä palveluohjaukseen ja neuvontaan numeroon 040 135 7880, jonka kautta järjestetään apua kotiin.
 • Yksinäisyyteen, turvattomuuteen ja muihin pelkotiloihin annetaan ohjeita ja järjestetään apua yhteistyössä mm. seurakuntien kanssa. Asiasta on tulossa tänään 19.3. erillinen tiedote.
 • Koronavastaanoton numero on löydettävissä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän kotisivuilta.

Jos epäilet koronavirusinfektiota

Soita hyvinvointikuntayhtymän koronahoitajalle numeroon 040 1358 530

 • ma-pe klo 8-20
 • la-su 10-18 välisenä aikana.

Muina aikoina ota yhteyttä OYS:n neuvontanumeroon (call center)

 • 08 315 2655 tai
 • Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystykseen 08 849 4511.
 • Jos sinulla on vain lieviä hengitystieoireita ja vaikka epäiletkin koronaa, voit jäädä kotiin sairastamaan. Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse.

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Koronavirustiedotteet yhdessä paikassa

Raahen kaupunki tiedottaa säännöllisesti koronavirustilanteesta ja sen vaikutuksista kaupungin eri toimintoihin. Koronavirus - tiedotteet ja ohjeet kokoaa yhteen aiheeseen liittyvät, kuntalaisille suunnatut ajankohtaiset ilmoitukset Raahe.fi -verkkosivustolla.

Raahe.fi -verkkosivuston kävijämäärä on selvästi kasvanut koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Yhteisen koonti- ja valmiussivun avulla varmistetaan kuntalaisten tiedonsaanti suurissa, yhtäaikaisissa kävijämäärissä. 

Raahen koontisivun lisäksi Raahen alueen koronavirustilanteesta löytyy tietoa myös  Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän verkkosivustolta. Kansallisella tasolla koronavirustilanteesta tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos/Ajankohtaista koronaviruksesta.

 

 

Yhteishaku korkeakouluopintoihin on alkanut

Yhteishaku järjestetään normaalisti korona-epidemiasta huolimatta. Haku on käynnissä ja se kestää 1.4. klo 15 saakka.

Opiskele AMK-insinööriksi tai pelialalle Raahessa

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) aloittaa konetekniikan insinöörien ja pelialan tietojenkäsittelyn tradenomien päiväopetuksen Raahessa syksyllä 2020 yhteistyössä Koulutuskeskus Brahen kanssa. Näiden lisäksi haussa on rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörien koulutus monimuotototeutuksena.

Tarkemmat tiedot Raahen koulutuksista löytyvät osoitteesta raahenedu.fi/amk, jossa voi tutustua myös alueen yritysten odotuksiin AMK-opetuksen käynnistymisestä.

Tutkintokohtaisilla sivuilla on suorat linkit hakupalveluun sekä lisätietoihin hakemisesta ja opiskelijavalinnoista. Insinöörikoulutus järjestetään Raahen ammattiopiston tiloissa ja tradenomikoulutus Lybeckerin opistolla.

Lyhyesti koulutukseen hakemisesta

Ammattikorkeakouluun voivat hakea ammattitutkinnon, lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon suorittaneet.

Ensimmäistä kertaa korkeakoulupaikkaa hakeville on varattu Raahen koulutuksissa:

 • konetekniikassa 10/20 opiskelupaikasta
 • tietojenkäsittelyssä 14/20 opiskelupaikasta
 • rakennustekniikan monimuotokoulutuksessa 15/30 opiskelupaikasta (30 paikkaa jaetaan Kuusamon ja Kajaanin kanssa)

Hakija voi tulla valituksi koulutukseen joko todistusvalinnan tai valintakokeen perusteella. Jos AMK-valintakoetta ei pystytä järjestämään koronan vuoksi, toteuttavat ammattikorkeakoulut opiskelijavalinnan muilla keinoin.

Tärkeät päivämäärät

Yhteishaku päättyy 1.4. klo 15
Tarvittavat liitteet ladattava viimeistään 8.4. klo 15
Todistusvalintojen tulokset hakijoille viimeistään 27.5.
Valintakokeet 1.−5.6.
Opiskelijavalinnan tulokset hakijoille viimeistään 8.7.
Sitova paikan vastaanottaminen viimeistään 15.7. klo 15
Ilmoittautuminen läsnä tai poissa olevaksi viimeistään 15.7. klo 15
Varasijoilta hyväksyminen päättyy 31.7. klo 15
Opinnot alkavat elokuussa 2020

Hakuneuvonta
KAMK Hakijapalvelut
hakijapalvelut [at] kamk.fi
+358 44 710 1648

Tukea yrityksille koronan vaikutuksiin

Viruksen rajoitustoimenpiteet ovat vaikuttaneet rajusti myös yrityselämään. Ihmisten terveys on toki tärkein, mutta yritykset ovat huolissaan tulevaisuudestaan.

Tukitoimet yrityksille

Eri tahot ovat tehneet päätöksiä ja tekemässä päätöksiä yrityksille suunnatuista tukitoimista. Raahen seudun kehitys päivittää kootusti verkkosivujensa Uutishuoneeseen tietoa eri tukitoimista.

Henkilökohtainen palveluneuvonta

Raahen seudun kehityksen koko henkilöstö palvelee yrityksiä normaalisti vaikka fyysinen toimisto on suljettu. Yhteydenotot pyydetään hoitamaan puhelimitse, sähköpostilla tai verkkosivujen sähköisen lomakkeen kautta. Myös WhatsApp-viestit ovat käytössä. 

Ensisijaiset yhteyshenkilöt

Jussi Kemilä, yrityskehityspäällikkö (FI, EN)
040 830 3018, jussi.kemila [at] raahe.fi

Riitta Palosaari, yrityskehityspäällikkö (FI, EN)
040 830 3198, riitta.palosaari [at] raahe.fi

Pasi Pitkänen, johtaja (FI, EN)
040 135 6750, pasi.pitkanen [at] raahe.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden hallinto pitää ovet suljettuina 18.3. - 13.4.2020

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden hallinnon ovet pidetään suljettuina koronavirusepidemian vuoksi 18.3. - 13.4.2020, eikä asiakkaita oteta vastaan hallinnon tiloihin (Brain Center, Rantakatu 5 D 1.krs).

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluiden hallinnon työntekijät tavoittaa virka-aikaan sähköpostilla ja puhelimella.

Yhteystiedot opetus
Yhteystiedot varhaiskasvatus

Risukkojen raivausta Tarpiontien pohjoispuolella Saloisissa

Saloisten keskustaa ja Honganpaloa yhdistävän pyörätien molemmin puolin on raivattu risukoita ja harvennettu nuorta lehtipuuta konevoimin parin viikon ajan. Työ on jatkoa aiemmin parannetulle kuivatukselle ja maiseman siistimiselle.

Työmaalle tulee nyt isomman puun korjaamiseen moto ja ajokone, joten pyydämme kulkijoita huomioimaan ja varomaan alueella liikkuvat isot työkoneet. Urakka päättyy arviolta 27.3.2020.

Raahen kaupungin tiedote koronavirustilanteesta 17.3.2020

Virus leviää, vaikka taudin sairastaa lievänä

THL:n mukaan tautia on havaittu vähän lapsilla ja nuorilla ja heilläkin oireet ovat olleet lieviä. Vain noin 2 % kaikista raportoiduista tapauksista on havaittu alle 19-vuotialla. Hyvin pienellä osalla nuorista tauti on ollut vakava. Tämä lohdullinen asia tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että koska lapset ja nuoret sairastavat taudin lievillä oireilla, jatkuu aktiivinen toiminta myös tartuntavaiheessa, koska henkilön omasta tartunnasta ei ole aina ajoissa tietoa. Siksi lasten ja nuorten sosiaalista toimintaa on syytä rajoittaa kaikin mahdollisin keinoin

Kotihoitoa suositellaan kaikille

Lapsen kotihoito on tässä tilanteessa ehdottomasti lapsen edun mukaista ja myös valtioneuvosto suosittelee sitä vahvasti. Lasten ja nuorten liikkumisen ja kohtaamisten rajoittamisella suojellaan myös riskiryhmiin kuuluvia, joilla tauti usein esiintyy erittäin vakavana.

Taudin selkeä riskiryhmä on yli 70-vuotiaat, joilla on jokin perussairaus, esim. diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotiailla. Raahen kaupunki ohjeistaa ikäihmisiä ja riskiryhmiin kuuluvia eristäytymään mahdollisuuksien mukaan sosiaalisesta kanssakäymisestä.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen poikkeustoimilla suojellaan riskiryhmiin kuuluvia ja hidastetaan epidemian leviämistä. Samalla varmistetaan terveydenhuollon toimintakyky pidentämällä sairastavuuden piikkiä pidemmälle ajalle.

Varhaiskasvatusta Raahessa järjestetään edelleen

Varhaiskasvatusyksiköt suljetaan niiltä osin kuin se on mahdollista. Varhaiskasvatusta järjestetään edelleen kohdennetulle ryhmälle eli lähtökohtaisesti yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lapsille ja muuten tapauskohtaisesti päiväkotien johtajien kanssa erikseen sovitulla tavalla. Mikäli tarvetta varhaiskasvatuspalvelulle on, pyydetään olemaan suoraan yhteydessä oman päiväkodin johtajaan.

Varhaiskasvatusmaksut poissaoloajalta hyvitetään asiakkaille.

Kouluopetusta järjestetään vain kohdennetusti

Lähiopetusta kouluissa järjestetään esiopetuksen osalta sekä 1.- ja 3.-luokkalaisille vain yhteiskunnallisesti kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille. Muuten kaikki opetus järjestetään etäopetuksena.

Yhteiskunnan kannalta kriittisiä aloja Raahessa ovat terveydenhuollon ja Jokilaaksojen pelastuslaitoksen henkilöstö, poliisit, kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluiden henkilöstö, opettajat ja varhaiskasvatuksen henkilöstö, teknisten palveluiden kriittisen infran kunnossapidosta vastaava henkilöstö, tietyt kaupungin johtohenkilöt sekä muut valtioneuvoston määrittelemät alat. Molempien vanhempien tulee täyttää kriteerit, jotta lapsen koulunkäynti järjestetään..

Lisätietoja

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lucina Hänninen
puh. +358 40 135 6787, lucina.hanninen [at] raahe.fi

Vs. varhaiskasvatuspäällikkö Kati Haarala
puh. +358 44 4393794, kati.haarala [at] raahe.fi

Kaupunginjohtaja Ari Nurkkala
ari.nurkkala [at] raahe.fi

Miten toimit, jos epäilet koronavirus-infektiota

Tehtyjen koronatutkimusten määrät ja todetut tautitapaukset ilmoitetaan THL:n sivuilla.

Muistutamme, että vain osa meistä sairastuu koronainfektioon ja suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Vain pieni osa saa vakavia oireita. Suurin riski on monisairailla vanhuksilla ja potilailla, joilla on vastustuskykyä merkittävästi alentavia perussairauksia.

Jos epäilet koronavirusinfektiota, ole puhelimitse yhteydessä hyvinvointikuntayhtymän koronahoitajan numeroon puh. 040 1358 530, joka palvelee ma-pe klo 8-20 välisenä aikana ja la-su 10-18.

Muina aikoina ota yhteyttä Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) neuvontanumeroon (call center) 08 315 2655 tai Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystykseen 08 849 4511.

Jos sinulla on vain lieviä hengitystieoireita ja vaikka epäiletkin koronaa, voit jäädä kotiin sairastamaan. Kysy tarvittaessa lisäneuvoja puhelimitse.

Koronanäytteenoton kriteerit Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä

Ulkomailta palaavat

Valtioneuvoston ohjeen mukaisesti ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Vierailukielto palvelukeskuksiin ja osastoille

Palvelukeskusten asukkaiden ja osaston potilaiden suojaamiseksi vierailut yksiköihin on kielletty 17.3.2020 alkaen.

Erityistilanteiden vaatimat vierailut (esim. saattohoito) sovitaan yksikön esimiehen tai vastuuhenkilön kanssa. Yhteydenpidossa käytetään puhelimen suomia mahdollisuuksia.

Voit tehdä itse oirearvioita näillä sivustoilla

Tietoa koronaviruksesta puhelimitse ja chatissa

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 0295 535 535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Chat-ikkuna on käytössä valtioneuvoston Tietoa koronaviruksesta puhelimitse ja chatissa -sivulla, kun asiakaspalvelijat ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin.

Puhelinpalvelussa ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Palvelusta ei saa terveysneuvontaa, eikä ohjausta akuutteihin oireisiin.

Henkinen ja taloudellinen apu

Koronaviruksen leviäminen voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Eri toimijoilla on tarjolla ohjeita sekä keskusteluapua puhelimitse ja verkossa, katso lisää esimerkiksi:

Jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, Kelalta voi hakea perustoimeentulotukea ja kuntayhtymältä täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Kelan sivuilta löytyy ajankohtaista tietoa koronatilanteen vaikutuksista Kelan tukiin.

Muutokset kuntayhtymän palveluissa

Koronavirusepidemia aiheuttaa muutoksia Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän toimintaan. Kiireettömiä vastaanottoja on rajoitettu ja peruutuksista ilmoitetaan asiakkaille. Yhteydenotot ensisijaisesti puhelimitse tai NettiRassin kautta.

Koronaviruksesta muualla verkossa

Lähde: Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä

Ohjetta päivitetty viimeksi 26.3.2020 klo 9:25.

Pyhtilänkankaantien jatkeen rakentaminen alkaa viikolla 12

Pyhtilänkankaantien jatkeen eli Kesäläntien rakentaminen aloitetaan välillä Pyhtilänkankaantie  – Mansikkakarintie tulevalla viikolla (vko 12).

Työt aloitetaan Mansikkakarintien päästä kuivatuksien rakentamisella. Tästä johtuen rakennamme kiertotien Mansikkakarintielle, jotta tien ali menevä kuivatusrumpu päästään asentamaan paikoilleen. Kiertotien osuus sijoittuu Mansikkakarintiellä välille Kulmakuja – Savikuja. Kiertotien oletettu kesto on noin viikon ajan.

Pahoittelemme töistä aiheutuvia häiriöitä ja pyydämme alueella liikkuvia huomioimaan työkoneet ja mahdollisuuksien mukaan välttämään turhaa liikkumista alueella.

Kuntatekniikka

Tekninen keskus ja kaupunginvarikko pitää ovet suljettuina 18.3. – 13.4.2020

Teknisen keskuksen ja kaupunginvarikon ovet pidetään suljettuina koronavirusepidemian vuoksi 18.3. – 13.4.2020, eikä asiakkaita oteta vastaan näihin tiloihin.

Teknisen keskuksen ja kaupunginvarikon työntekijät tavoittaa virka-aikaan sähköpostilla (työntekijöiden sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] raahe.fi) ja puhelimella (jätä soittopyyntö vastaajaan).
 

Raahen päiväkodit ja koulut suljetaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi

Koronaviruksen leviämisen hidastaminen aiheuttaa muutoksia raahelaisten perheiden arjessa. Raahen sairaalan johtava lääkäri suosittelee koulujen ja päiväkotien sulkemista juuri tässä vaiheessa, kun sillä on suurin vaikutus koronaviruksen leviämiseen. Koulujen ja päivähoitoyksiköiden sulkemisella pyritään varmistamaan terveydenhuollon toimintakyky hidastamalla viruksen leviämistä kaikin keinoin.

Sulku kestää tällä päätöksellä 13.4. asti. (Aiemmin ilmoitettu 29.3. päivitettiin vastaamaan valtioneuvoston päätöstä). Mahdollisesta jatkosta tiedotetaan myöhemmin. Oppilaiden vanhemmille jaetaan järjestelyjä koskevaa tietoa opetustoimen omien viestintäkanavien kautta.

Koulut

Raahen kaupungin opetustoimi sulkee koulut vaiheittain. Yläkoulut siirtyvät etäopetukseen tiistaista 17.3. alkaen ja alakoulut keskiviikosta 18.3. lähtien. Alakoulujen esiopetus ja iltapäivätoiminta keskeytyvät myös kyseiseksi ajaksi.

Päivähoito

Kaikki Raahen varhaiskasvatusyksiköt, päiväkodit, ryhmikset ja perhepäivähoitoyksiköt suljetaan keskiviikkona 18.3.2020.

Oppilashuollon toiminta

Koulukuraattori ja -psykologi tiedottavat huoltajia ja oppilasta siitä, miten sovittujen tapaamisten suhteen menetellään. Nopeaa apua vaativissa asioissa koulukuraattoriin tai -psykologiin voi olla yhteydessä puhelimitse tai Wilman välityksellä. Koulukuraattorit ja -psykologit pitävät myös instagram-tilin @oppilashuoltoraahe kautta yhteyttä oppilaisiin. Lisätukena toimii myös koulun sosiaalityöntekijä (puh.  040 130 3839), johon oppilaat voivat olla yhteydessä poikkeustilanteen aiheuttamissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä.

Terveydenhoitajan ja koululääkärin vastaanotto ja annetut ajat ovat edelleen voimassa. Mikäli aikoihin tulee muutoksia, kouluterveydenhuoltopalveluista ollaan perheisiin yhteydessä.

Erityisluokkien oppilaat

Erityisluokkien oppilaille annetaan kotiin oppilaan omien tavoitteiden mukaisia koulutehtäviä tehtäväksi huoltajan tuella. Mikäli oppilas tarvitsee opettajan ohjausta, vanhemmat voivat olla yhteydessä oppilaan omaan opettajaan.

Riskiryhmien altistusta on kaikin keinoin vältettävä

Yli 70-vuotiaita kehotetaan jäämään kotiin vapaaehtoiseen karanteeniin. Kaikkia kehotetaan välttämään kanssakäymistä riskiryhmiin kuuluvien kanssa. Riskiryhmään kuuluvat mm. ikääntyneet, kroonisia tauteja sairastavat ja hengitystieinfektioille alttiit henkilöt.

Lisätietoja

Lucina Hänninen
opetus- ja kasvatusjohtaja
puh. 040 135 6787
lucina.hanninen [at] raahe.fi

Kati Haarala
varhaiskasvatuspäällikkö vs
puh. 044 4393794
kati.haarala [at] raahe.fi

Ari Nurkkala
kaupunginjohtaja
ari.nurkkala [at] raahe.fi

Rock Academy Raahe tiedottaa

Rock Academy toiminta on tauolla koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Tulevat tapahtumat 27.3. ja 3.4. on peruttu. Myös bänditoiminta on tauolla maaliskuun ajan. Pyrimme järjestämään korvaavat tapahtumat tilanteen salliessa. 

Raahe-opiston kurssit peruttu 13.3.-13.4.2020 välisenä aikana

Raahe-opiston kaikki kurssit perutaan 13.4. saakka koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Tämä koskee myös kuvataide- ja käsityökoulua. Kaikki opiston tilat suljetaan. Toimistopalveluja on saatavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Kaikki opiston kevätnäyttelyt on peruttu.

Toimimme jatkossakin valtioneuvoston linjausten mukaisesti. Kerromme lisää sitä mukaa kun päätöksiä tehdään. Seuratkaa tiedotusta ja pysykää terveinä!

Musiikkiopiston opetus poikkeusaikana 18.3.-13.4.2020

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti taiteen perusopetuksen lähiopetus keskeytetään 13.4.2020 asti. Raahen musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen keskiviikkona 18.3. alkaen. Yhteinen tiedote toimintatavoista on lähetetty koteihin wilman kautta.

Tapahtumatalo Raahe tiedottaa

Tapahtumatalo Raahe

Tiedote 13.3.2020

Korona kurittaa myös kulttuuria, mutta pysytään rauhallisina ja odotellaan parempia aikoja! Raahen kaupunki on tänään määrännyt Tapahtumatalo Raahen sulkemisesta osana koronaviruksen leviämisen hidastamiseen tähtääviä toimenpiteitä. Tapahtumatalo Raahe on kokonaan suljettuna 13.3. - 29.3.2020 ja Raahesalin yleisötapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Kaikille perutuille tapahtumille pyritään löytämään korvaava päivämäärä mahdollisimman pian. Tiedotamme uusista päivämääristä heti niiden varmistuessa. Ensisijaisesti pyydämme asiakkaitamme odottamaan uusien ajankohtien julkistamista, sillä peruttuun tapahtumaan ostamasi lippu kelpaa sellaisenaan. Jos kuitenkin haluat perua lippusi kokonaan ja palautuksen suorittamastasi maksusta, ole yhteydessä Tapahtumatalon lipunmyyntiin joko puhelimitse (044 439 3232 ja 044 439 3237) tai sähköpostitse (lipunmyynti [at] raahe.fi). Huomioithan, että palautusten maksussa voi olla suuren määrän vuoksi viiveitä.

Muistakaa pestä käsiä ja suosia lentosuukkoja vähintään metrin etäisyydeltä!

Raahen kaupungin määräykset ja ohjeet koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi 13.3.2020

Raahen kaupunki on linjannut organisaation toimiksi COVID-19-koronaviruspandemian tässä vaiheessa seuraavaa: On erittäin tärkeää pyrkiä hidastamaan viruksen leviämistä, jotta sairastavuuden piikki saadaan loivennettua mahdollisimman pitkälle ajalle. Sairastapausten jakaantuminen pitemmälle ajalle mahdollistaa terveydenhuollon tehokkaan oireen mukaisen hoidon jokaiselle sairastuneelle. Kaikki viruksen leviämistä estävät ja hidastavat toimet on siis mahdollisuuksien mukaan otettava käyttöön.

Viruksen leviämistä ehkäisevä työjärjestelyohje

1. Ulkomailta palatessa tai mikäli työntekijä tietää varmuudella ja todistettavasti olleensa tekemisissä koronavirusinfektioon todetusti sairastuneen henkilön kanssa.

 • Terveysviranomaisen ohjeiden lisäksi tehdään ennakoivia viruksen leviämistä ehkäiseviä toimenpiteitä, joita ovat ensisijaisesti 14 päivän etätyöskentely ja toissijaisesti, etätyön ollessa mahdotonta, esimiehen luvalla kerrallaan viiden päivän palkallinen poissaolo, yhteensä enintään 14 päivää. Luvan etätyön tekemiseen antaa esimies.

2. Työpaikoilla ohjeistetaan siirtymään mahdollisuuksien mukaan työtapoihin, joissa ei ole fyysisiä kontakteja.

 • Rajoitetaan yhteiset kokoukset, palaverit sekä yhteiset tauot minimiin, käytetään sähköisiä kokous- ja viestintäjärjestelmiä mahdollisimman laajamittaisesti hyväksi. Vähemmän kriittiset kokoukset perutaan kokonaan.

3. Niiden työntekijöiden osalta, joilla etätyö on mahdollista, suositellaan etätyötä. Luvan etätyön tekemiseen antaa esimies.

4. Koska Korona-virustartunnan oireet voivat olla samat kuin normaalin kausiflunssan, suositellaan sairaspoissaolon käyttöönottoa heti ensioireiden ilmettyä.

5. Henkilöstön työmatkustamista Raahen ulkopuolelle rajoitetaan siten, että matkustetaan vain erityisen tärkeästä syystä. Tärkeysarvioinnin tekee esimies.

6. Huolehditaan äärimmäisen tarkasti hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Ei kätellä tervehdittäessä, pestään käsiä usein ja erityisesti ennen yhteisiin tiloihin menemistä. Käytetään käsidesiä, jos vesipesu ei ole mahdollinen.

7. Jokainen työntekijä on velvoitettu huolehtimaan parhaan kykynsä mukaan Korona-virustartunnan leviämisen ehkäisemisestä.

Kuntalaisten avointen tapahtumien kokouspaikkojen väliaikainen sulkeminen

Raahen kaupunkikonsernin seuraavat toiminnot ja kuntalaisten avoimet kokoontumispaikat suljetaan 13.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka.

Tämä tarkoittaa tässä vaiheessa seuraavia toimintoja tai yksiköitä:

 • Tapahtumatalo Raahe kaikkine toimintoineen
 • Uimahalli (Uimahallisäätiön hallituksen puheenjohtajan tai toimitusjohtajan päätöksellä)
 • Raahela
 • Nuorisotilat
 • Museot
 • Kirjastot
 • Koulujen ja liikuntapaikkojen harrastekäyttö
 • Kaupungin järjestämät yleisötilaisuudet, konsertit ja muut tapahtumat

Tämän lisäksi kaikki koulujen ja päiväkotien toiminta tapahtuu oman yksikön tiloissa eli vierailut perutaan.

Ohjeistusta päivitetään tarvittaessa THL:n ja muiden viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.

Lisätiedot aiheesta

Raahen kaupunki tiedottaa lisätoimenpiteistä henkilöstölle ja kaupunkilaisille Raahen kaupungin www-sivuilla sekä sisäisin tiedotuskanavin.

Kaupungin toimialakohtaisista toimenpiteistä päättää ja tiedottaa kunkin toimialan toimialajohtaja ja yksittäisiä henkilöitä koskevissa asioissa lähiesimies. Toimialakohtaisia asioita ovat esimerkiksi yksittäisten koulujen sulkeminen tai luokkakohtaiset ennakoivat varautumistoimenpiteet, joista tiedotetaan oppilaiden vanhempia Wilma-järjestelmän kautta. Koko kaupunkia koskevasta tiedottamisesta vastaa kaupunginjohtaja.

Kaupunginjohtaja Ari Nurkkala, ari.nurkkala [at] raahe.fi

Vt. henkilöstöpäällikkö Hannu Haapala, puh. 040 135 7050, hannu.haapala [at] raahe.fi

Aiheesta muualla verkossa

Yksityisteiden parantamisavustukset vuonna 2020

Yksityistien parantamisavustus on tarkoitettu suurempiin tien parantamishankkeisiin, ei kunnossapitotoimenpiteisiin. Raahen kaupunki avustaa tiekuntia määrärahojen puitteissa. 

Yksityistielain 1.1.2019 mukaan kunta voi avustaa vain sellaisia yksityisteitä, joilla on tiekunta (49 §, 84 §) ja joiden liikennemerkkitiedot on ilmoitettu Digiroadiin (50 §). Lisäksi tiekunnan tietojen on oltava ajan tasalla Maanmittauslaitoksen yksityistierekisterissä (50 § ja 89 §). 

Tiekunnan yhteystiedot voi helpoimmin ilmoittaa Maanmittauslaitokselle linkistä: https://www.maanmittauslaitos.fi/lomakkeet/tiekunnan_yhteystiedot_

Yksityistietietojen ilmoittaminen Digiroadiin linkistä:
https://vayla.fi/avoindata/digiroad/yksityistietietojen-lisaaminen-digiroadiin#.XiB7DH8zZhE

Avustusta haetaan liitteenä olevalla lomakkeella: Parantamisavustushakemus-2020. Hakemukseen tulee liittää suunnitelmakartta, johon toimenpiteet on merkitty sekä kopio tiekunnan kokouspöytäkirjasta (jossa avustuksen hakemisesta on päätetty) ja todistus ajantasaisista tiedoista tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä (Digiroad). 

Avustushakemukset palautetaan viimeistään 24.7.2020 klo 12.00 mennessä osoitteella: Raahen kaupunki, Tekninen keskus, Ruskatie 1, 92140 Pattijoki tai sähköpostiin: irma.rantala [at] raahe.fi.

 

Raahen kaupungin nuorisotilat suljettu 13.3.-29.3.2020

Raahen kaupungin nuorisotilat on suljettu koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi 13.3.- 29.3.2020 väliseksi ajaksi (kaupunginjohtajan päätös 13.3.2020 20§)
Sulkeminen koskee sekä avointa toimintaa että yksittäisiä ja vakiovuoroja.

Urheilutalo Raahela suljettu 13.4.2020 saakka

Urheilutalo Raahela suljettu (kaikki toiminnot) koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi 13.4.2020 saakka. (Kaupunginjohtajan päätös 18.3.2020 § 24).

 

Pattijoen alueen asukastapaaminen 24.3.2020 on peruttu

Pattijoen alueen asukastapaaminen tiistaina 24.3.2020 klo 18.00 on peruttu koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi (kaupunginjohtajan päätös 13.3.2020 20§) Aiheeseen liittyviä kysymyksiä voi kuitenkin edelleen esittää oheisesta linkistä avautuvan kyselylomakkeen kautta: Pattijoen asukasilta -kyselylomake

Raahen lähidemokratiahallitus