Turvallisuus

Raahen kaupunki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla ja tunnetaan turvallisena ja viihtyisänä paikkana asua ja vierailla. Turvallisuus on kaupungille tärkeä prioriteetti, ja se näkyy monin tavoin arjessa ja viranomaisten toiminnassa. Kaupungin rooli turvallisuuden ylläpitämisessä on monipuolinen ja kattaa laajan kirjon toimintoja ja palveluita, joiden tavoitteena on ehkäistä onnettomuuksia, reagoida nopeasti hätätilanteissa ja edistää yhteisön yleistä turvallisuutta.

Tietoa turvallisuudesta

Osana kaupungin turvallisuustyötä syksyllä 2024 valmistuu Raahen kaupungin turvallisuussuunnitelma. Turvallisuussuunnitelma tulee olemaan kuvaus konkreettisista toimenpiteistä ja tavoitteista, joilla pyritään varmistamaan asukkaiden ja ympäristön turvallisuus. Turvallisuussuunnitelman lisäksi tämän sivuston tarkoituksena on tarjota kattavaa ja ajantasaista tietoa turvallisuudesta ja siihen liittyvistä palveluista sekä ohjeistuksia, jotka auttavat asukkaita pysymään turvassa arjen eri tilanteissa. Tavoitteena on myös lisätä tietoisuutta ja parantaa asukkaiden toimia erilaisissa hätätilanteissa ja ennaltaehkäistä onnettomuuksia.

Turvallisuutta ylläpitävät viranomaiset

Raahessa toimii useita turvallisuutta ylläpitäviä viranomaisia. Myös vapaaehtoisjärjestöillä on merkittävä rooli Raahen kaupungin turvallisuuden ylläpitämisessä ja parantamisessa. Vapaaehtoisjärjestöt toimivat yhteistyössä viranomaisten kanssa ja tarjoavat arvokasta apua erilaisissa hätätilanteissa sekä ennaltaehkäisevissä turvallisuustoimissa.

Pelastustoiminta

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen Raahen paloasemaryhmään kuuluvat Raahen, Pyhäjoen, Ruukin ja Siikajoenkylän paloasemat. Pelastustoiminnasta Raahen seudulla vastaa vuorokaudenympäri toimiva ammattipalokunta. Ammattipalokunnan lisäksi Raahessa toimii myös vapaaehtoinen palokunta (VPK) ja Vihannissa osa-aikaispalokunta (puolivakinainen palokunta eli PVPK). SSAB:n tehtaan oma tehdaspalokunta hoitaa tehdasalueen pelastustoiminnan.

Raahen poliisi

Oulun poliisilaitokseen kuuluu 15 poliisiasemaa, mukaan lukien Raahen poliisiasema. Raahen poliisi vastaa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta Raahessa. Sen lisäksi asetarkastukset ja lupapalvelut, kuten passien ja henkilökorttien myöntämiset, kuuluvat Raahen toimipisteen palveluihin. Oulun poliisilaitoksen sivuilta löydät Raahen poliisiaseman puhelinnumerot ja tietoa poliisiaseman aukioloajoista.

Merivartiosto

Raahen edustan merialue kuuluu Länsi-Suomen Merivartioston toimialueeseen ja lähimmät merivartiostot sijaitsevat Oulussa ja Kokkolassa. Raahessa vapaaehtoisvoimin toimiva Raahen Meripelastusyhdistys ry antaa apua hätä- ja vaaratilanteissa merellä. Pelastustehtävät suoritetaan itsenäisesti tai viranomaisten johdolla.

Vapaaehtoisjärjestöt

SPR Raahe ja sen alaisuudessa toimiva Vapaaehtoinen pelastuspalvelun (VAPEPA) hälytys- ja valmiusryhmä tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa sekä järjestävät toimintaan liittyvää koulutusta. Tyypillisiä tehtäviä ovat mm. kadonneiden etsinnät ja ensihuoltoon liittyvät tehtävät.

Yhteyshenkilö
Seppo Sarlin
puh. 040 130 8290
seppo.sarlin [at] raahe.fi