Rottien myrkytystä huhtikuussa Vanhassa Raahessa

Rottakysely

Ympäristö- ja terveysvalvonta järjestivät 10.-28.2.2022 netissä kyselyn, jonka perusteella selvitettiin rottahavaintojen laajuutta Raahessa. Havaintoja pystyi ilmoittamaan myös suoraan ympäristövalvontaan.

Vastausaikana saimme yhteensä 88 vastausta, ja kaupunginosista Vanha Raahe erottui selkeästi muista 28 vastauksellaan. Seuraavaksi eniten vastauksia oli Saloisista ja Isoholmista, 6 kummastakin. Vastausten perusteella Raahen kaupunki päätti käynnistää rottien myrkytyskampanjan Vanhassa Raahessa. Kaupunki organisoi kampanjan ja osallistuu myrkytystalkoisiin omilla kiinteistöillään. Yksityiset kiinteistöt osallistuvat torjuntatoimiin omakustanteisesti. Myrkyttämiset toteuttaa paikallinen torjuntafirma.

Vanhan Raahen alueelta kyselyyn vastanneisiin on oltu yhteydessä ja heiltä on tiedusteltu halukkuutta osallistua. Halukkaiden kiinteistöillä torjuntatoimet on jo aloitettu. Osallistuminen on vielä mahdollista kaikille Vanhan Raahen kiinteistöille 11.4.2022 saakka ilmoittamalla siitä ympäristövalvontaan (ymparisto [at] raahe.fi tai ympäristötarkastaja Anu Kiviniitylle, yhteystiedot lopussa). Yhtäaikainen osallistuminen kannattaa, sillä paras lopputulos saadaan riittävän kattavilla ja laajoilla torjuntatoimilla. Kiinteistökohtainen kustannus on maksimissaan 200 €. Laskuttaminen tehdään sen jälkeen, kun myrkyttäminen on päättynyt ja toimenpiteiden kokonaiskustannus on selvinnyt.

Muualla kuin Vanhan Raahen alueella sijaitsevien kiinteistöjen omistajat tai muutoin kuin kaupungin organisoiman myrkytyskampanjan aikana halukkaat osallistujat voivat olla itse omatoimisesti ja omakustanteisesti yhteydessä tuholaistorjuntayritykseen.

Rottien myrkyttäminen

Rottien torjunta loukuttamalla on tehoton keino. Kun rotista halutaan päästä eroon, on myrkyttäminen ainoa vaihtoehto. Myrkyttäminen hoidetaan torjuntafirman toimesta.

Myrkky asetetaan laatikkoon (liitteenä valokuva), jossa on niin pieni reikä, että sinne mahtuu vain rotat ja tätä pienemmät eläimet. Myrkkylaatikot pyritään asettelemaan rottien kulkureiteille ja pidetään samalla paikalla vähintään 3 viikkoa – tai niin kauan, kunnes rotanmyrkkyä ei enää kulu. Torjuntafirma käy tarkistamassa ja tarvittaessa lisäämässä myrkkyä vähintään kerran viikossa.

Rotta pääsee laatikosta ulos myrkyn syötyään. Myrkky vaikuttaa yksilöllisesti rottiin, mutta pääosin rotat hakeutuvat piiloon kuolemaan. Mikäli piha-alueelta löytyy kuolleita rottia, niiden hävittäminen (voi hävittää muovipussissa polttokelpoiseen jätteeseen) kuuluu kiinteistön omistajien vastuulle.

Rottien ehkäiseminen

Rottien torjunnassa ennaltaehkäisy on olennaista. Tärkeintä rottaongelman poistamisessa on rottien ravinnonsaannin estäminen. Talousjätteet tulee säilyttää tiiviissä astioissa ja roskakatos pitää siistinä. Mikäli kiinteistöllä kompostoidaan talousjätettä, tulee huolehtia siitä, että kompostin rakenne on tiivis ja että talousjäte peitetään huolellisesti kompostiin vietäessä. Rottia houkuttelevat myös ihmisten tienvarsille ja ulkoilualueille jättämät roskat, kuten grillipaperit ja ruuanjätteet.

Lisäksi kannattaa lopettaa mahdollinen lintujen ruokinta ja huolehtia, ettei kotieläinten ruokia ole rottien saatavilla.

Liitteenä kaupungin yleinen ohje rottien torjunnasta.

Lisätietoja

Ympäristötarkastaja Anu Kiviniitty

044 4393 633

anu.kiviniitty [at] raahe.fi

Raahen tuholaistorjunta / Reijo Pelkonen

050 4384 484

Piirroskuva rotasta.
Kuva: Aino Alatalo

Jaa sosiaalisessa mediassa