Lapsiystävällinen Raahe

Raahe on panostanut hurjan paljon lapsiin useita vuosia. Minulla on kosketuspintaa asiaan kahdelta suunnalta. Tulevaisuuslautakunnan jäsenenä päätettävänä on mm. varhaiskasvatukseen ja kouluverkostoon liittyviä kysymyksiä. Sitä on kehitetty mittavin panoksin uusien ja ajanmukaisten koulujen rakentelussa. Moni 70-luvulla rakennettu koulu on käyttöikänsä päässä, joten paljon on investoitu rakentamalla uutta ja tarkoituksenmukaista. Työ jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, ja kouluverkkoselvitys odottaa nurkan takana. Se onkin sitten tosi kinkkinen pureskeltava.

Lasten leikkivälineitä uudistetussa leikkipuistossa.

Toinen kosketuspinta oman työn myötä on leikkipuistot. Niiden parantamiseen on osoitettu reilu ja tarpeellinen määräraha investoinneissa. Sen turvin on kartoitettu tilanne, ja tehty toimintasuunnitelma parannustoimista. Käytännössä se tarkoittaa leikkipuistojen verkoston tiivistämistä ja parantamista. Eli vuosittain olemme pystyneet peruskorjaamaan peräti kolme leikkipaikkaa. Kaikkiaan leikkipuistoja on 37 koko Raahen alueella. Monen vuoden panostuksen myötä olemme sangen positiivisessa vaiheessa koko leikkipuistoverkoston parantamista.

Vuosi 2020 oli mylläkkää, sillä niitä huonokuntoisimpia puistoja poistettiin kokonaan kartalta viisi kappaletta. Kerrotaanpa vähän miten täällä kulissien takana homma toimii. Heti vuoden vaihduttua ja budjetin varmistuttua alkaa ankara suunnittelu. Vuosi sitten totesimme tarvitsevamme pätevän konsultin auttamaan kehitystyössä. Ideoita meillä kyllä oli, mutta vähän epävarmuutta ollaanko ihan oikeilla urilla. Konsultit ovat kalliita, mutta nyt oli universumin suuri aallokko puolellamme "Lapsi mukaan töihin päivän" -teemassa. Työpäällikkö Sanna Kelhän 7-vuotias tytär Milla tuli päiväksi katsomaan äidin töitä, joten iskin heti ilmiselvän asiantuntijan tuttavuuteen kainalossani leikkivälineiden tuottajien katalogit. Hetken tuttavuutta hierottuamme pääsimme itse asiaan. Asiantunteva konsulttimme sai punaisen kynän ja katalogit. Sieltä hän ympyröi mielestään erittäin asiallisia leikkivälineitä leikkipuistoon. Olimme löytäneet todella raudankovan ammattilaisen! Konsulttipalkkio jäi kaupungin historian pienimmäksi, sillä palaveritarjoilu oli mukana omasta takaa – mehua, voileipiä ja keksejä äidin mukaan laittamina. Konsulttimme tulos oli erittäin antoisa. Totesin kättelyssä olleeni ihan köpö omien valintojeni suhteen. Millalla oli visiota ja ammattilaisen ote, jonka tulos hykerrytti!

Mies seuraamassa kaivuutyötä leikkipuistossa.

Mitäpä Milla sai ideoillaan aikaiseksi..? Meillä työpäällikkö-Sannan kanssa oli ajatus monipuolisista toiminnoista ja mahdollisimman laajasta ikäskaalasta käyttäjille. Keinut on leikkipuiston ehdoton must, ja niihinkin on kehitystyötä tapahtunut. Kiipeilyä ja tasapainoilua on tarjolla monenlaista haastetta useassa tasossa ja pyöriminen saa pään aina niin ihanasti sekaisin! Pomppiminen on tosi hauskaa monen ikäisille myöskin.  Milla tuomaroi leikkivälineitä, ja opimme tosi paljon hänen valinnoistaan. Pienempien serkkujen kanssa paljon hääräävänä hän myös huomioi pienempien tarpeita ansiokkaasti. Voi mikä onni olikaan törmätä lähinnä vahingossa kunnon asiantuntijaan!

Näillä konsulttimme oivallisilla evästyksillä rakennettiin tänä vuonna kolme leikkipuistoa uusiksi. Työ alkoi Karjaluodonpuistosta Pattijoella. Me olimme hoitaneet sen tylsän osan, eli kilpailutuksen, pisteytyksen ja tilaukset. Tilauksesta toimitukseen ja asennukseen menee reilut puoli vuotta. Karjaluodon osalta pääsimme elokuun lämpimillä asennustöihin. Raahessa ennen näkemättömiä vermeitä tuli runsaasti, mikä toi ihan hulvattoman yleisöryntäyksen puistoon sen auettua yleisölle.

Seuraava projekti odotti Ollinsaaren kovasti remonttia kaivanneessa puistossa. Siellä tarvista on tosi paljon, kun koulu ja päiväkoti tuovat vielä lisää käyttäjiä. Jälleen tänne puistoon tuli uudenlaisia leikkivälineitä, joten puiston avauduttua selvisi aiemmin havaitsematon leikkipuistoshoppailun trendi. Vanhemmat lapsineen kiertävät erilaisia leikkipuistoja, jolloin tuleekin tarvis saada parkkipaikkoja leikkipaikan läheisyyteen. Otettiin vinkistä vaari tulevaisuutta silmällä pitäen.

Vanhat leikkipuistot on tehty melko tasan samalla kaavalla, eli nähtyäsi yhden leikkipuiston olet oikeastaan nähnyt kaikki. Nyt olemme rakennelleet jotain spesiaalia joka puistoon. Tätä työtä on tehty nyt ihan sydämellä ja ajatuksella – kuten kerrottu – myös parasta mahdollista asiantuntemusta hyväksi käyttäen. 

Lasten leikkivälineitä uudistetussa leikkipuistossa.

Kolmas budjetoitu kohde oli Kentänkuja leikkipuisto Isoholmissa. Siellä on ollut mäenlaskuun rakennettu maamäki, johon saatiin istutettua luontojaan hieno putkiliukurata. Taas vedimme kokeneen asennustiimin kanssa rehvakkaat yläfemmat puiston avauduttua käyttäjille. Kausi oli paketissa ja valmis... Paitsi sittenkin yhtä vailla. 

Niittykadun leikkipuisto oli merkitty lautakunnan määrittämässä listassa poistettaviin puistoihin. Se kuitenkin uudistettiin, kun yksityinen lahjoittaja tarjosi välineet puiston remonttiin. Kilpaa talven tulon kanssa tämäkin tehtiin vielä ekstrana ja hyvä tuli! Niittykadun puiston vuosikymmeniä kestänyt historia sai jatkoa yksityisen kaupunkilaisen lahjoituksella. Kiitokset toivotan sinne jonnekin, minne ne kuuluvat!

Mutta summa summarum: Raahessa on ajateltu lapsia vanhempineen. Asuminen ja työpaikat ovat oleellisen tärkeitä, mutta lapsiperheissä merkitsee paljon myös lasten hoitopaikat ja koulut. Oheispalveluina on sitten iso silppu kaikkea leikkipuistoista lähtien. Itse koin nuorena äitinä suurena ässänä omalla Haapajoen kylällä olevan kyläkoulun. Sen on remontoituna ja laajennettuna edelleen paikallaan. Kyläyhdistys on rakentanut kylällemme lasten leikkipaikankin, joten syrjän reunalla asuvallakin on ollut hyvät lapsiin liittyvät palvelut.

Mielestäni kaupunkistrategiassa painotettu "Lapsiystävällinen Raahe" on onnistuneesti toteutettu hyvin monella suunnalla. Työ myös jatkuu pitkäjänteisesti tuleviinkin vuosiin. Hyvä me kaikki!

–Tita

Kirjoittaja on aktiivinen raahelainen, tullista tullut rakkauden perässä ja rakastunut sopivan pieneen kaupunkiin. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2020 osana silloista asukasmarkkinointikampanjaa.

Päivämäärä