Katupölyä ilmassa

Raahen kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen tiedottaa

Raahen Lapaluodon mittausasemalla on tapahtunut hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvoylitys pe 26.4. Vuorokausipitoisuus oli 61 µg/m3 vuorokausiraja-arvon ollessa 50 µg/m3. Tämä on ensimmäisen Lapaluodon mittausaseman hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvon ylitys vuoden 2019 aikana. Keskustan mittausasemalla on tapahtunut tänä vuonna vuorokausiraja-arvon ylitykset 3.4. (61 µg/m3) ja 6.4. (69 µg/m3). Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvon numeroarvo (50 µg/m3) saa ylittyä 35 kertaa kalenterivuoden aikana kullakin mittausasemalla ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi.

Viime viikkoina katujen pölyäminen on ollut voimakasta, kun maan kuivuessa talven aikana liukkauden vähentämiseksi kaduille sekä jalkakäytäville levitetty hiekoitushiekka on nousut kaduilta ilmaan katujen puhdistamisen, liikenteen ja tuulen vaikutuksesta.

Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille herkkiä ovat lapset, vanhukset ja hengitys- ja sydäntauteja sairastavat. Korkeat hiukkaspitoisuudet aiheuttavat mm. nuhaa, yskää ja silmien ärtymistä, lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystulehduksia.

Reaaliaikaista tietoa asiasta on Raahen kaupungin Ilmanlaatu-sivulla. Eri kaupunkien ilmanlaatua voit tarkkailla Ilmatieteenlaitoksen Ilmanlaatu Suomessa -sivuilta.

Lisätiedot

Ympäristösihteeri Anu Kiviniitty, puh. 044 439 3633, anu.kiviniitty [at] raahe.fi