Sanna Krookin valokuvanäyttely Teräsmiehen tytär Galleria Myötätuulessa

Torstaina 27.6. klo 18 Galleria Myötätuulessa (Tapahtumatalo Raahe, Kirkkokatu 28, 3 kerros) avataan Sanna Krookin hieno valokuvanäyttely Teräsmiehen tytär. Pääsymaksuttomaan tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita. 

Krook kertoo näyttelystään seuraavaa: 

Muistan, miltä isän tyyny tuoksui, kun isä oli yön töissä ja sain nukkua äidin vieressä: isältä ja terästehtaalta. Kotitaloni tiellä Pattijoella, Raahen naapurissa, oli kuusi 70-luvulla rakennettua omakotitaloa.  Niistä kaikista isät kävivät töissä Rautaruukilla. Ylipäätään melkein kaikkien isät kävivät töissä Rautaruukilla. 

Isäni on teräsmiehen poika. Minä olen teräsmiehen tytär. Niin kuin ovat tuhannet muutkin raahelaistaustaiset. Tehtaan ympärille kasvanut omakotitalotaajama on kotiseutuani.

Olen kuvannut vuonna 2018 Raahessa SSAB:n terästehtaalla (ent. Rautaruukki) tehtaan miljöötä, tehtaalla työskenteleviä ihmisiä sekä tehtaan ympärille kasvanutta 70-luvun omakotitalotaajamaa Raahessa. Valokuvat on kuvattu keskikoon kameralla filmille.
 
Terästehtaan rakentaminen toi Raaheen 1960-luvulla mukanaan paitsi töitä, myös paljon uusia asukkaita ja asuinalueita. Raahessa tehdas vaikuttaa jokaisen elämään.

Työ – tai toive siitä – vaikuttaa siihen, minne ihmiset päättävät asettua asumaan, ja mahdollisesti perustavat perheen, missä elävät elämänsä.  Pellolle rakennetusta omakotitalosta ja sen ympäristöstä tulee koti. Syntyy uusia teräsmiesten ja teräsnaisten tyttäriä ja poikia.

Kuvissa tehdas näyttää lähes dystooppisen fiktioelokuvan lavasteelta, niin massiivinen, monimutkainen ja visuaalisesti uskomaton se on. Silti se on täysin inhimillinen: ihmisen rakentama. Se on myös tuhansien ihmisten arkinen työympäristö, nyt tai aiemmin. 

Kuvien 70-luvun omakotitalotaajamia on Suomi täynnä. Pellolle rakennetulla omakotitalotaajamassa on asunut nyt yksi sukupolvi nuorista aikuisista eläkeikään, lähes koko elämänsä.

Dokumentaarinen valokuvasarjani Terämiehen tytär pohtii työn tekemistä sekä sen vaikutusta ihmisten elämään, sukupolvien ajan. Se pohtii myös sitä, miten muodostuu koti ja kotiseutu. 

Näyttely avoinna 28.6.-16.8.2019 arkisin klo 10-16. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Sanna Krook: Kari, Masuuni, 2018
Sanna Krook: Kari, masuuni, 2018

Jaa sosiaalisessa mediassa