Raahen kirjamessut 18.-21.9.2024

Raahen kirjamessut 18.-21.9.2024

Syyskuun puolivälin tienoilla on jälleen Raahen kirjamessujen aika. Luvassa on monipuolista lähestymistä aiheeseen: kirjailijavieraita, musiikkia, elokuvaa, näyttely, työpajoja, teatteria ja niin edelleen. Tuttuun tapaan ohjelmisto rönsyää myös itse tapahtuma-ajan ulkopuolelle.

5.9. lähtien Raahesalin lämpiössä nähdään kirjamessunäyttelynä Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlanäyttely Runo-olohuone. Näyttely pohjautuu Kunnaksen lastenrunoihin ja Jani Ikosen kuvituksiin runoantologiasta Haitulan taikahattu (2024). Näyttely on suunnattu erityisesti 0–12-vuotiaille ja siihen liittyy myös pieni tehtäväpaketti omatoimisesti näyttelyyn tutustuville. Syvemmin runoihin uppoudutaan kirjastolaisten vetämissä työpajoissa kirjamessuviikolla. Koululais- ja päiväkotiryhmät voivat tiedustella paikkoja osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi (kulttuuri[at]raahe[dot]fi)

Ohjelmallinen varaslähtö Kirjamessuihin on upea 11.9., kun Red Nose Company saapuu harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran kanssa Raahesaliin esityksellään Aleksis Kivi. Luvassa on komedia miehestä, josta tuli monumentti. Ilmiömäiset Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama johdattavat katsojansa lennokkaalle retkelle läpi koko Aleksis Kiven elämän ja teosten. Esitystä on medioissa kuvattu ytimekkäin laatusanoin: Ihastuttava, sydämellinen, hullunhauska.

Varsinainen kirjamessuohjelma käynnistyy keskiviikkona 18.9., jolloin Raahen kirjaklubin Lukupiiri käsittelee Päivi Alasalmen teosta Joenjoen laulu. Samana iltana Raahesalissa esiintyy Tunteellinen Siili eli Soiva Siili yhdessä Hiski Pajuniemen kanssa. Konsertti juhlii Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlavuotta ja sen aikana kuullaan useita Kunnaksen runoja sekä muutamia hänen teksteihinsä tehtyjä lauluja. Päivänäytöksiin voi tiedustella paikkoja osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi.

Torstaina kello 17.30 lähdetään Kinosalonki Sofialta Raahen matkailuoppaiden vetämälle Kirjailijakierrokselle. Kierroksen aikana tutustutaan raahelaisiin kirjailijoihin sekä Raahe-aiheiseen kirjallisuuteen. Reitti kulkee pitkin Vanhan Raahen katuja ja välillä pysähdytään kuulemaan vaikkapa Samuli Paulaharjun muistiinpanoja Raahesta. Kierros päättyy sopivasti Kinosalonki Sofialle, missä voit osallistua Leffaklubiin. Illan elokuvana nähdään kirjallisuusaiheinen klassikko, vuonna 1989 Oscar-palkittu elokuva Kuolleiden runoilijoiden seura.

Perjantai-iltana tapaamme Raahen kaupunginkirjastolla upean raahelaisen esikoiskirjailijan Reetta Ronnin. Hänen teoksensa Tuoksut vanamon ja varjot veen ilmestyi vastikään. Tarina on hykerryttävä ja mystinen tarina kirjailijuudesta, kohtalosta ja kirjojen tärkeimmästä lauseesta. Reettaa haastattelee Satu Kallio ja teosta on tilaisuudessa myös myytävänä.

Lauantaina Raahen kaupunginkirjastolla vietetään messupäivää kello 9.30–15. Kirjojen myyjät voivat varata ilmaisen myyntipöydän osoitteesta kulttuuri [at] raahe.fi. Myynnissä on käytettyjä kirjoja, omakustanteita sekä uutuuksia. Tuttuun tapaan luvassa on myös kirja-aiheista visailua palkintoineen. Päivän ensimmäinen kirjailijavieras on suomalais-islantilainen kirjailija Satu Rämö. Nordic blue -dekkarisarjasta jättisuosioon noussut Rämö on julkaissut sarjassa kolme teosta: Hildur, Rósa ja Björk sekä Jakob. Marraskuussa sarja jatkuu neljännellä teoksella Rakel. Rämöä haastattelee kello 10 alkaen toimittaja Timo Myllykoski.

Kello 12 vieraanamme on oululainen historiantutkija Katariina Parhi. Parhi on erikoistunut normaalin ja epänormaalin määrittelyyn niin lääketieteessä kuin paikallisyhteisöissäkin. Parhi on julkaissut kaksi suomenkielistä teosta: Sopeutumattomat – Psykopatian historia Suomessa sekä Saadaan vähän kamaa: Suomen ensimmäinen huumeaalto ja hoidon pioneerit. Parhia haastattelee Raahen kirjaklubin puheenjohtaja, toimittaja Mikko Määttä.

Kello 14 vieraanamme on kirjailija Päivi Alasalmi. Hänet tunnetaan koukuttavana tarinankertojana, joka on kirjoittanut romaaneja, novelleja, näytelmiä, satuja, kolumneja ja matkajuttuja vuodesta 1998. Alasalmi kuvaa fiktiossaan yhteiskuntaa, jossa ihminen on ihmiselle susi, ja jossa hyvä ei suinkaan saa aina palkkaansa. Alasalmea haastattelee Satu Kallio Raahen kirjaklubista.

Kirjamessupäivän jälkeen ehtii käydä hetken huokaisemassa ja illaksi voi suunnata Pub Uunilintuun Kirjamessuklubille. Ilta aloitetaan kello 19 klassikoksi muodostuneella Kimmon kirjavisalla. Visailun jälkeen toimittaja Eija Huusarin haastateltavaksi saapuu Risto Sassalin elämäntarinaa kirjoittava toimittaja Timo Myllykoski. Raahelaista kulttuurihistoriaa urakoivasta työstä kuullaan lisää kello 20 alkaen tilaisuudessa, jossa myös yleisöllä on mahdollisuus jakaa omia muistojaan Sassalista. Kello 21 alkaen Nälkätaiteilijat esittävät runoja. Iltaklubin päättää Brother’s Blues Band, joka tarjoilee juurevaa, tummaa bluesia. Lavalla ovat Veli-Matti Mathlin (huuliharppu), Niko Torppa (laulu, kitara), Mauno Konkka (basso) ja Janne Haarala (rummut).

Järjestelyissä on mukana jälleen runsaasti yhteistyökumppaneita: Raahen kirjaklubi, Kinosalonki Sofia, Raahen matkailuoppaat, Pub Uunilintu, Raahen museo, Raahen kaupunginkirjasto sekä Raahen kulttuuripalvelut. Lähes kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita. Kirjamessujen ohjelmisto löytyy osoitteesta www.tapahtumataloraahe.fi/kirjamessut.

Raahen kirjamessujen ohjelma

Keskiviikko 11.9. 
klo 18 Red Nose Company feat. Niko Kumpuvaara: Aleksis Kivi, Raahesali, liput 25 €

Keskiviikko 18.9.
klo 18 Lukupiiri: Päivi Alasalmi: Joenjoen laulu, Kruununmakasiinimuseo
klo 18 Tunteellinen Siili: Soiva Siili & Hiski Pajuniemi, Raahesali, liput 10/35 € (ryhmälippu 4 kpl)

Torstai 19.9.
klo 17.30 Kirjailijakierros, lähtö Kinosalonki Sofia
klo 19 Leffaklubi: Kuolleiden runoilijoiden seura (ohj. Peter Weir) Kinosalonki Sofia

Perjantai 20.9.
klo 18 Reetta Ronn, Raahen kaupunginkirjasto, haastattelija Satu Kallio.

Lauantai 21.9. 
9.30–15 Kirjamessupäivä Raahen kaupunginkirjastolla
Kirjojen myyntiä, visailua, lukijoiden kohtaamista sekä kirjailijavierailuja:
- klo 10 Satu Rämö, haastattelee Timo Myllykoski
- klo 12 Katariina Parhi, haastattelee Mikko Määttä
- klo 14 Päivi Alasalmi, haastattelee Satu Kallio
klo 19 Iltaklubi, Pub Uunilintu
- klo 19 Kimmon kirjavisa 
- klo 20 Timo Myllykoski ja Risto 1928–1985, Eija Huusari haastattelee
- klo 21 Nälkätaiteilijat esittää runoja
- klo 22 Brother’s Blues Band

Kirjamessunäyttely, syyskuu, Raahesalin aulagalleria: Kirsi Kunnas 100 vuotta / Runo-olohuone

Monitaiteinen näyttely pohjautuu Kirsi Kunnaksen lastenrunoihin ja Jani Ikosen kuvituksiin WSOY:n runoantologiasta Haitulan taikahattu (2024). Anni Lindström ja Elisa Tuohimaa voi tiedustella kulttuuri [at] raahe.fi. Työpajat ja näyttely Tapahtumatalo Raahessa, Kirkkokatu 28, vapaa pääsy!
 

Jaa sosiaalisessa mediassa