Varvi-Välikylä

Varvi ja Välikylä muodostavat 400 asukkaan kylän, jossa on 1950-luvulla rakennettu yhtenäinen vanha asuinalue ja useampi uusi alue. Aluetta kaavoitetaan koko ajan ja uusia taloja rakennetaan vuosittain.

Kylän sydän on Varvin rannassa sijaitseva Pooki eli Varvi-Välikylän kyläyhdistyksen rakentama iso kota, jota voi myös vuokrata. Rannassa on myös muita kyläyhdistyksen ylläpitämiä rakennuksia. Varvin rannasta on muodostunut kaupunkilaisille tärkeä kohtaamispaikka etenkin juhannusjuhlien ja venetsialaisten aikaan. Varvi houkuttelee ihmisiä myös muulloin ihailemaan upeaa merimaisemaa.

Varvin alueella on maineikas historia laivanrakennuksessa, sillä maailman merillä on seilannut yli sata Varvissa veistettyä laivaa. Alueella on sijainnut myös Santaholman saha (1926–1964), jossa on ollut parhaimmillaan yli 600 työntekijää, ja se oli aikanaan kaupungin suurin työllistäjä.

Kyläyhdistys on tuonut aktiivisesti esille alueen historiaa. Luontopolun varrella, Varvin rannassa ja Pookin sisällä on infotauluja, jotka kertovat sekä laivanrakennuksen että sahateollisuuden historiasta. Lisäksi rannassa on laivanrakentajien muistoksi pystytetty masto infotauluineen.