Palvelut ja vapaa-aika

Meiltä ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, sillä Raahessa on kaikki tarvittavat palvelut. Ilmainen pysäköinti, ruuhkaton kaupunki ja sujuva asiointi – mikäpä sen mukavampaa!

Lapsi leikkimässä vaijeriliukua Saloisten koulukeskuksen pihalla.
Raahe on panostanut laadukkaiden lähipalveluiden ja kuntalaisten elinympäristön kehittämiseen. Uusia, moderneja koulukeskuksia on rakennettu viime vuosina eri puolelle kaupunkia. Kuvassa Saloisten koulu. Kuva: Tanja Marjala.

Monipuolinen kattaus palveluita

Pienen kaupungin yksi parhaita puolia on hyvin toimiva arki. Säästyneen ajan voi käyttää esimerkiksi ympäri vuoden järjestettävissä tapahtumissa, kulttuuririennoissa tai urheilemalla. Terveydestä huolehtii paikallisen sairaalan ja terveyskeskuksien lisäksi useampi yksityinen lääkäriasema. Hyvän päivittäistavarakauppojen ja erikoisliikkeiden valikoiman ansiosta ostoksien tekeminen käy käden käänteessä. Joukkoliikennettä kehitetään vastaamaan tarpeita.

”Meillä on evväät hyvvään elämään.”

Huolenpitoa kaiken ikää

Vaikka Raahe on panostanut erityisesti lapsiystävällisen kaupungin maineeseen, ei meillä ole unohdettu muun ikäisiäkään. 

Nuoret ovat olleet mukana päätöksenteossa Nuorisovaltuuston kautta jo 20 vuotta ja heillä on omat edustajansa myös kaupungin lautakunnissa. Aktiivinen nuorisotoimi ja etsivä nuorisotyö pyrkivät varmistamaan, että nuorille on mielekästä tekemistä eikä yksikään jää oman onnensa nojaan – tarvittaessa lähdetään tarkistamaan kotiin asti, mitä nuorelle kuuluu. 

Vaikka lasten ja nuorten ongelmia pyritään ehkäisemään ennalta muun muassa neuvolan, päiväkotien, KiVa-koulujärjestelmän, koulupsykologien ja hyvinvointiohjaajien avulla, on joskus käännyttävä perheneuvolan ja lastensuojelun puoleen, jotka nimensä mukaisesti tukevat ammattitaidolla ja välittäen koko perhettä haastavissakin tilanteissa.

Vanhukset viihtyvät kotonaan kaupungissamme tutkitusti pidempään kuin Suomessa keskimäärin. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ikäihmisille räätälöimiin palveluihin kuuluvat mm. ikäneuvola sekä hyvinvointitapaaminen 68-vuotiaille.

Tekemistä vuoden jokaiselle päivälle

Arjen piristykseksi voi piipahtaa museokierroksella, kahviloissa ja ravintoloissa, konserteissa, keikoilla tai näyttelyissä. Vasta remontoidussa kirjastossa saa asiantuntevaa palvelua ja kirjavinkkausta kaikenikäisille ja mukavassa ympäristössä vierähtää helposti useampi tunti. 

Kesäaikaan järjestetään risteilyjä Raahen saaristoon ja talvella lähisaariin pääsee tutustumaan myös jäätä myöten latua hiihtämällä, potkutellen tai kävelemällä. Suloisiin, herkullisiin, jänniin ja erikoisiin vierailupaikkoihin ja retkikohteisiin voi tutustua tarkemmin Visit Raahen sivuilla.

Kaksi naista merellisellä ulkokuntosalilla.
Pikkulahden uudenkarhealla ulkokuntosalilla pääset tekemään kuntosaliharjoittelua upeassa merellisessä miljöössä. Kuva: Tiina Lämsä.

Raahe on liikkujan paratiisi!

Upeat ulkoilureitit, kylpylätasoinen uimahalli, lähes kaikki palloilulajit, lukuisat kuntosalit ja lukemattomat muut harrastusmahdollisuudet takaavat sen, että jokainen löytää itselleen mieluisen lajin. 

Lasten liikkuminen on tehty mahdollisimman helpoksi ja lähes kaikkiin lajeihin pääsee tutustumaan ilmaiseksi vähintään ensimmäisellä kerralla. Hintataso harrastuksissa on vuositasolla pääsääntöisesti muutamasta kympistä enimmillään noin 300 euroon ja usein varusteita saa hankittua käytettynä. Suurin osa harrastuksista on myös sellaisia, että mukaan pääsee milloin vain keskellä kauttakin. 

Meillä ketään ei pakoteta kilpaurheiluun, vaikka sellaiseenkin mahdollisuus on, vaan liikkumisen riemu ja yhdessä tekeminen ovat tärkeimpiä. Harrasteporukoita löytyy mukavasti aikuisillekin.

”Jumppaa, tanssia, taistelulajeja,  
lätkää, tennistä, säbää ja kuntosaleja.  
Ammunta, purjehdus ja sukellus,  
partio, uinti tai meripelastus?  
Futis, lentis, muodostelmaluistelu,  
yleisurheilu, paini tai uistelu.  
Läskipyörä tai suppilauta alle,  
kajakilla ulapalle.  
Latuja toistasataa kilometriä,  
kinttupoluillekin voisi ehtiä.”

Kaupungin liikuntapalvelut huolehtii liikuntapaikkojen kunnosta ja välittää niistä tietoa. Myös koulujen piha-alueet ovat kaupunkilaisten käytössä kouluaikojen ulkopuolella.