Jätteiden lajitteluopas

Lajitteluoppaasta löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin kierrätyksestä sekä ohjeet kuinka lajitella kotitalouden jätteitä.

Huomaathan, että lajitteluoppaasta poiketen Raahessa on omia käytäntöjä joidenkin jätejakeiden toimituspaikoissa. Raahessa on myös oma hinnasto jätteiden vastaanottoon jäteasemalla.

Kiertokaari Oy on julkaissut uuden jätteiden Lajitteluoppaan, joka jaetaan myös Raahessa kotitalouksille. Lajitteluoppaan lisäksi Kiertokaaren nettisivuilta voi hakea lajitteluohjeita sekä lisäksi hyötyjätteiden lajitteluneuvontaa on tarjolla puhelimitse ja sähköpostilla.

Raahessa kuntalaisia palvelee Raahen jäteasema ja Kuusiratin jätteiden vastaanottopiste. Yksityiset henkilöt voivat tuoda jäteasemalle esim. remontin tai siivouksen aiheuttamat jätteet. Ne lajitellaan eri jätelajeille varattuihin kontteihin ja niistä peritään hinnaston mukainen maksu.

Tarkista jätehuollon nettisivuilta minne Raahessa voit toimittaa eri jätejakeita. Esimerkiksi seuraavien jakeiden osalta Raahessa toimitaan eri tavalla kuin Lajitteluoppaassa neuvotaan:

  • Puutarhajätettä ja risuja otetaan vastaan ilmaiseksi Raahen jäteasemalla ja Kuusiratin jätteiden vastaanottopisteessä. Kuponkeja ei tarvitse käyttää.
  • Painekyllästettyä puuta voi toimittaa maksua vastaan Raahen jäteasemalle.
  • Poistotekstiiliä otetaan Raahessa vastaan Raahen Vapaaehtoiset ry:n toimitiloissa osoitteessa Auratie 3, Pattijoki ja Saloisten kirpputori / Äijä kirppis Nestorissa osoitteessa Tokolantie 86, Saloinen.

Jätelaki velvoittaa noudattamaan etusijajärjestystä ns. jätehierarkiaa kaikessa toiminnassa. Jätelain mukaan on ensisijaisesti vähennettävä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta. Jos jätettä kuitenkin syntyy, niin se on ensisijaisesti valmisteltava uudelleenkäyttöä varten tai toissijaisesti kierrätettävä. Jos kierrättäminen ei ole mahdollista, on jäte hyödynnettävä muulla tavoin esim. kompostoimalla tai energiantuotannossa. Viimeisenä vaihtoehtona on jätteen loppukäsittely eli sijoittaminen kaatopaikalle.

Rakennetun ympäristön lautakunta vahvistaa vuosittain jätemaksut Raahen jäteasemalla.

Liitetiedostot

Lisätietoa hyötyjätteiden keräyksestä:
Kiertokaari
puhelimitse ma–pe 8–15
p. 08 5584 0020 tai
neuvonta(at)kiertokaari.fi
Lisätietoa jätehuollosta:
Raahen kaupungin ympäristöinsinööriltä sekä ympäristötarkastajilta
puh. 08 439 3111 (vaihde)