Luvat
Mikä muuttuu - Rakentamislaki voimaan 1.1.2025
- Rakentaminen ja sen vaatimukset eivät muutu, mutta lupakynnys muuttuu.
- Rakentamisen lupakynnyksen nosto lisää kiinteistön omistajien vastuuta.
- Rakennushankkeeseen ryhtyvä voi tarkistaa rakennusoikeuden rakennusvalvonnasta.
- Kunnan maankäyttöä ohjaa osayleiskaava ja asemakaava, joita on noudatettava. Lisäksi on noudatettava rakentamisen määräyksiä, palomääräyksiä ja rakennusjärjestystä.
Vuoden 2025 alussa tulee voimaan uusi rakentamislaki. Korvaako se maankäyttö ja rakennuslain?
- Se korvaa maankäyttö- ja rakennuslain pykälät vain rakentamisen osalta. Myöhemmin on tulossa vielä muita uusia lakeja.
Mitkä muutokset ovat mökkiläisten kannalta suurimpia?
-
Suurin muutos on se, että alle 30 neliön talousrakennuksia saa jatkossa rakentaa ilman rakentamislupaa. Aiemmin kunnat saivat määrätä mikä edellytti rakennuslupaa, toimenpidelupaa tai toimenpideilmoitusta. Uuden lain myötä on olemassa vain yksi lupamuoto - rakentamislupa. Kaikista muista lupamuodoista luovutaan. Tämä ei silti tarkoita 30 neliön lisärakennusoikeutta, vaan tontilla pitää olla rakentamista varten rakennusoikeutta.
Asuinrakennukseen ja loma-asuntoon tarvitsee edelleen luvan.
Mikä erottaa talousrakennuksen asuinrakennuksesta?
Asuinrakennus on rakennus jossa on hella. Kiuas tai takka ei edellytä rakentamisluvan hakemista, siten pienelle pihasaunalle ei tarvitse hakea lupaa.
Mikä muu helpottuu?
Jatkossa alle 50 neliömetrin suuruisen katoksenkaan rakentamiseen ei tarvitse lupaa, kunhan sen seinäalasta on avointa vähintään 30 prosenttia. Rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen esimerkiksi loma-asunnosta vakituiseen asuinkäyttöön voi hakea poikkeamislupaa kaavasta, jos se tukee rakennetun ympäristön kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä.
Loma-asunnon muuttaminen pysyväksi asunnoksi voi silti vaatia teknisiä muutoksia.
Mikä pysyy pientenkin rakennusten osalta ennallaan?
- Kaavaa rakennusoikeuden ja rakentamisalan suhteen, etäisyyttä naapurin rajaan sekä määräyksiä paloturvallisuudesta tulee noudattaa.
- Poikkeamislupa tarvitaan mm. jos on kyse ranta-alueesta tai rantavyöhykkeestä.
- Vesilakia ja ympäristönsuojelumääräyksiä tulee noudattaa.
Rakentamislaki 42 §:ssä on säädetty mihin tarvitaan rakentamislupa
Seuraavien uusien rakennuskohteiden rakentaminen edellyttää rakentamislupaa:
- asuinrakennus;
- kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus;
- kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos;
- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä:
- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu;
- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite;
- energiakaivo;
- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.
Lisäksi lupa tarvitaan seuraaviin korjaus- ja muutostöihin:
- korjataan tai muutetaan kaavan tai lain nojalla suojeltua rakennusta tai rakennetaan kulttuuriympäristöalueelle
- kajotaan kantaviin rakenteisiin
- toimenpiteet oivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyttä tai turvallisuutta
- toimenpiteillä on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön
- toimenpide vaikuttaa merkittävästä rakennuksen energiatehokkuuteen
- toimenpiteellä muutetaan rakennuksen käyttötarkoitusta
Vuoden 2025 aikana valmistuu Raahen ja Siikajoen rakennusjärjestys, jossa on lisäohjeistusta rakentajille.
Vanhan lain mukainen luvittaminen (31.12.2024 saakka)
Rakentamisen ja muiden toimenpiteiden luvittamiseen on käytössä neljä eri perustyyppiä: rakennuslupa, toimenpidelupa, rakennuksen purkamislupa ja maisematyölupa. Näiden lisäksi on erilaisia poikkeamistilanteita, joihin tarvitaan joko poikkeamislupa tai suunnittelutarveratkaisu.
Lupahakemuksen pääpiirustusten tulee täyttää alla olevan liitteen mukaiset vaatimukset.
Rakennuslupa (MRL125 §)
Rakennuksen rakentamiseen on oltava rakennuslupa. Rakennuslupa tarvitaan myös sellaiseen korjaus- ja muutostyöhön, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen, rakennuksen laajentamiseen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen.
Muuta kuin edellä säädettyä rakennuksen korjaus- ja muutostyötä varten tarvitaan rakennuslupa, jos työllä voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.
Myös rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennaista muuttamista varten tarvitaan rakennuslupa. Luvanvaraisuutta harkittaessa otetaan huomioon käyttötarkoituksen muutoksen vaikutus kaavan toteuttamiseen ja muuhun maankäyttöön sekä rakennukselta vaadittaviin ominaisuuksiin. Lupaa edellyttävänä käyttötarkoituksen muutoksena pidetään muun ohella myös loma-asunnon muuttamista pysyvään asumiseen.
Määräajan paikallaan pysytettävää rakennusta varten rakennuslupaan voidaan asettaa määräaika.
Lisätietoja rakennusluvasta: 125 §
Toimenpidelupa (MRL126§)
Toimenpideluvalla voidaan luvittaa muun muassa sellaisia rakennelmia tai toimenpiteitä, jotka eivät kaikilta osin edellytä rakentamisessa tarvittavaa ohjausta. Toimenpideluvan varaiset toimenpiteet on lueteltu Maankäyttö- ja rakennuslain 126 §:ssä.
Maalämpöjärjestelmän rakentaminen edellyttää toimenpideluvan hakemista.
Lisätietoja toimenpideluvasta: 126 §
Rakennuksen purkamislupa (MRL127§)
Rakennusta tai sen osaa ei saa ilman lupaa purkaa asemakaava-alueella tai alueella, jolla on voimassa 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi. Lupa on myös tarpeen, jos yleiskaavassa niin määrätään.
Lupaa ei tarvita, jos voimassa oleva rakennuslupa, tämän lain mukainen katusuunnitelma, maantielain mukainen hyväksytty tiesuunnitelma tai ratalain mukainen hyväksytty ratasuunnitelma edellyttävät rakennuksen purkamista. Lupaa ei myöskään tarvita talousrakennuksen ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen, ellei rakennusta ole pidettävä historiallisesti merkittävänä tai rakennustaiteellisesti arvokkaana tai tällaisen kokonaisuuden osana.
Rakennuksen tai sen osan purkamisesta on, jollei purkamiseen tarvita lupaa, kirjallisesti ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle 30 päivää ennen purkamistyöhön ryhtymistä (purkamisilmoitus). Rakennusvalvontaviranomainen voi mainitun ajan kuluessa perustellusta syystä vaatia luvan hakemista.
Lisätietoja rakennuksen purkamisluvasta: 127 §
Suunnittelutarveratkaisu
Suunnittelutarvealueelle rakennettaessa tarvitaan ennen varsinaisen rakennusluvan käsittelyä hyväksytty suunnittelutarveratkaisu, jolloin rakennuslupamenettelyssä on otettava huomioon erityiset rakennusluvan edellytykset (laajennettu lupaharkinta). Suunnittelutarvealueista on annettu tarkemmat määräykset rakennusjärjestyksessä. Suunnittelutarveratkaisun käsittelyaika on hakemuksesta riippuen yleensä yhdestä kahteen kuukautta.
Tämän laajennetun rakennuslupaharkinnan suorittaa Raahessa Rakennetun ympäristön lautakunta ja Siikajoen kunnassa kunnanhallitus.
Suunnittelutarvealueella tarkoitetaan sellaista aluetta, jolla jo tapahtuneen rakentamisen tai alueen muiden olosuhteiden vuoksi on tarpeen ryhtyä erityisiin toimenpiteisiin, kuten teiden, vesijohtojen tai viemärin rakentamiseen tai vapaa-alueiden järjestämiseen. Rakentaminen voi lisäksi ympäristövaikutustensa merkittävyyden vuoksi edellyttää tavanomaista rakennuslupamenettelyä laajempaa harkintaa.
Lisätietoja suunnittelutarveratkaisusta: 16 §
Poikkeaminen
Suunnitteilla olevalle rakennushankkeelle, joka on vastoin yleis- tai asemakaavaa tai jonka alueella on voimassa rakennuskielto, voidaan erityisestä syystä myöntää poikkeus säännöistä. Poikkeamisluvan ratkaisee Raahessa Rakennetun ympäristön lautakunta ja Siikajoella kunnanhallitus. Käsittelyaika on yleensä kaksi kuukautta.
Rakennusrasitteet (MRA 80 §)
Rakennusrasite on tarpeen perustaa, jos rakennuksen jokin osa ulottuu toisen tontin alueelle (esim. räystäsrakenne), rakennuksilla on yhteinen seinä tontin rajalla, yhteiset talotekniikkalaitteet, tontin rajalla olevaan seinään halutaan tehdä kulkuaukko tai muutoin jokin rakennuksen rakenne rajoittaa toista tonttia tai rakennuksella on toisen tontin alueella yhteisiä tiloja.
Lisätietoja rakennusrasitteista: 80 §