Kouluruokailu

Täysipainoinen ja maistuva koululounas tukee koululaisen hyvinvointia ja auttaa jaksamaan läpi pitkän päivän. Koululounaat ovat täysipainoisia, ravitsemuksellisesti laadukkaita aterioita, jotka opettavat koululaisille malleja terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta.

Ravitsemisen lisäksi koululounaalla on tärkeä tehtävä päivän katkaisevana lepohetkenä oppituntien keskellä. Virkistymishetken ja energiatankkauksen ohella kouluruokailu on myös oppimistilanne. Tavoitteena on opetella uusia makuja, terveellisiä ruokatottumuksia, hyviä ruokailutapoja sekä ruokakulttuuria.

Käytössä on päiväkotien ja koulujen yhteinen, viiden viikon kiertävä ruokalista. Ruokalistasuunnittelussa huomioidaan asiakasryhmän tarpeet ja mieltymykset. Listalta löytyykin perinteisiä makuja sekä ruokamaailman tuoreempia tuttavuuksia. Tavoitteena on kuulla myös koululaisia heidän ruokatoiveistaan ja ideoistaan.

Erityisruokavalion ilmoituslomake on päivitetty 22.5.2019 alkaen vastaamaan kansallista allergiaohjelmaa ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokailusuosituksia. Varhaiskasvatuksessa ”Terveyttä ja iloa ruoasta” ja kouluruokailussa ”Syödään ja opitaan yhdessä”.

Ohessa sähköisesti täytettävä erityisruokavalion ilmoituslomake ja manuaalisesti täytettävä (pdf) lomake sekä erityisruokavalio-ohjeistus. Lomake palautetaan päivähoidossa päiväkodin keittiölle ja päivähoidon hoitohenkilöstölle.  Alakoulun oppilaan lomake palautetaan keittiölle ja luokanvalvojalle, joka on mukana ruokailutilanteessa. Yläkoulun oppilaan lomake palautetaan keittiölle ja  luokanvalvojalle on riittävää tiedottaa vain esim. adrenaliiniruiskeen mahdollisesta käyttämisestä anafylaksian varalta.