Kouluruokailu

Täysipainoinen ja maistuva koululounas tukee koululaisen hyvinvointia ja auttaa jaksamaan läpi pitkän päivän. Koululounaat ovat täysipainoisia, ravitsemuksellisesti laadukkaita aterioita, jotka opettavat koululaisille malleja terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta.

Ravitsemisen lisäksi koululounaalla on tärkeä tehtävä päivän katkaisevana lepohetkenä oppituntien keskellä. Virkistymishetken ja energiatankkauksen ohella kouluruokailu on myös oppimistilanne. Tavoitteena on opetella uusia makuja, terveellisiä ruokatottumuksia, hyviä ruokailutapoja sekä ruokakulttuuria.

Käytössä on päiväkotien ja koulujen yhteinen, viiden viikon kiertävä ruokalista. Ruokalistasuunnittelussa huomioidaan asiakasryhmän tarpeet ja mieltymykset. Listalta löytyykin perinteisiä makuja sekä ruokamaailman tuoreempia tuttavuuksia. Tavoitteena on kuulla myös koululaisia heidän ruokatoiveistaan ja ideoistaan.

Ilmoita erityisruokavalion tarpeesta

Kouluissa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus erityisruokavalioon terveydellisistä syistä. Mikäli erityisruokavalio on osa sairauden hoitoa tai kyseessä on vakavia oireita aiheuttava ruoka-allergia edellytetään lääkärin todistusta. Todistusta ei edellytetä laktoosittomassa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa, uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa, eikä lievissä ruoka-aineallergioissa. Lisätietoa aiheesta erityisruokavalio-ohjeistuksessa (pdf).

Jos lapsella tai nuorella on tarve erityisruokavalioon, täytä erityisruokavalion ilmoituslomake (pdf). Palauta alakoulun lomake koulun keittiölle ja ruokailutilanteessa mukana olevalle luokanvalvojalle. Yläkoulun oppilaan lomake palautetaan koulun keittiölle. Yläkoulun luokanvalvojalle tarvitsee tiedottaa vain esimerkiksi adrenaliiniruiskeen mahdollisesta käyttämisestä anafylaksian varalta.

Erityisruokavalion ilmoituslomake on päivitetty 22.5.2019 alkaen vastaamaan kansallista allergiaohjelmaa ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokailusuosituksia: varhaiskasvatuksessa ”Terveyttä ja iloa ruoasta” ja kouluruokailussa ”Syödään ja opitaan yhdessä”.