Päiväkotiruokailu

Päiväkotiruokailu antaa puhtia hoitopäivään sekä rakennuspalikoita lapsen kasvuun ja kehitykseen.

Päiväkodeissa tarjotaan maistuvia ja täysipainoisia aterioita, joiden avulla lapsi pääsee totuttelemaan uusiin makuihin ja saa hyvän mallin monipuoliseen, terveelliseen ruokailuun. Ruokahetket opettavat myös hyviä ruokailutapoja sekä nauttimaan yhdessä syömisestä.

Hoitopäivän aikana lapsille tarjotaan aamupala, lounas sekä iltapäivään sijoittuva välipala. Näiden lisäksi vuoropäiväkodeissa tarjotaan myös päivällinen sekä iltapala. Käytössä on päiväkotien ja koulujen yhteinen, viiden viikon kiertävä ruokalista. Ruokalistasuunnittelussa huomioidaan kohderyhmän tarpeet ja mieltymykset. Listalta löytyykin perinteisiä makuja ja myös tutustumisia sesongin mukaan uusiin makuihin.

Ilmoita erityisruokavalion tarpeesta

Varhaiskasvatuksessa lapsilla on mahdollisuus erityisruokavalioon terveydellisistä syistä. Mikäli erityisruokavalio on osa sairauden hoitoa tai kyseessä on vakavia oireita aiheuttava ruoka-allergia edellytetään lääkärin todistusta. Todistusta ei edellytetä laktoosittomassa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa, uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa ja lievissä ruoka-aineallergioissa. Lisätietoa aiheesta erityisruokavalio-ohjeistuksessa (pdf).

Jos lapsella on tarve erityisruokavalioon, täytä erityisruokavalion ilmoituslomake (pdf). Palauta päivähoidossa olevan lapsen lomake päiväkodin keittiölle ja päivähoidon hoitohenkilöstölle.

Erityisruokavalion ilmoituslomake on päivitetty 22.5.2019 alkaen vastaamaan kansallista allergiaohjelmaa ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokailusuosituksia: varhaiskasvatuksessa ”Terveyttä ja iloa ruoasta” ja kouluruokailussa ”Syödään ja opitaan yhdessä”.