Itsenäisyydenpuisto

Palvelut ja toiminnot

Itsenäisyydenpuisto sijaitsee osoitteessa Rantakatu 43, vastapäätä Raatihuonetta. Kauniin muotopuutarhan penkeilllä on oivallinen tarkkailupaikka Rantakadun elämän seuraamiseen. Vieressä on lapsille leikkipuisto, ja laajat Rantapuiston nurmialueet toimivat monien kesäisten tapahtumien pitopaikkana.

Kasvillisuus

Puiston istutukset uudistettiin täysin 2017. Puutarhuri Tita Haapajoki suunnitteli patsaan ympärille monilajisena koko kesän kukkivan muotopuutarhan, joka koostuu kesäkukista, perennoista, sipulikukista, ruusuista, heinistä ja havuista. Matala aronia-aidanne kiertää puistoa erottaen sen omaksi kokonaisuudekseen Rantapuiston alueesta.

Historia

Itsenäisyydenpuistolla kunnioitetaan edesmennyttä presidentti Urho Kekkosta. Patsashankkeen pani alulle Siika-Pyhäjokialueen liitto, joka halusi hankkeella korostaa Urho Kekkosen merkitystä alueen kehittämisessä. Presidentti Kekkonen vaikutti merkittävästi Rautaruukin terästehtaan sijoittumisessa Raaheen, sekä laajemminkin edisti aluepolitiikkaa Pohjois-Suomen rakentamisen ja kehittämisen osalta.

Patsaan on veistänyt taiteilija Matti Peltokangas ja se paljastettiin elokuussa 2008. Patsas on valettu pronssista ja jalusta on Rautaruukin teräksestä valmistettu. Patsas on sijoitettu arvokkaalle paikalle katse suunnattuna Rantakadun yli Raatihuoneelle, vehmaan Rantapuiston viereen.

Urho Kekkosen näköispatsas Itsenäisyydenpuistossa. Kuva Tita Haapajoki.
Presidentti Urho Kekkosen näköispatsas on Itsenäisyydenpuiston keskiössä. Kuva Tita Haapajoki