Myhrberginpuisto

Palvelut ja toiminnot

Rantakadun ja Brahenkadun risteyksessä olevasta pienestä puistosta on erittäin kauniit näkymät Pikkulahdelle, jota voi istahtaa ihastelemaan puiston penkeiltä. Puiston hyvin historiallinen miljöö tarjoaa tunnelmallisen kuvauspaikan vaikkapa hääpareille.

Kasvillisuus

Patsaan ympärillä on kesäkukkaistutukset ja kesällä 2019 Museoviraston luvalla vanhat pensasistutukset on korvattu raahelaisin perinneruusuin. Vanhaan merenkulkukaupunkiin saapui merimiesten mukana myös erikoisempia kasveja, joten mm. erilaisia ruusuja tuli kaupunkiimme jo varhain. Puistoon on istutettu ’Lasikangas’ omenapuita, joiden arvellaan olevan hyvin vanhaa paikallista perua. Raahessa istutettiin omenapuita merimiesten tuomien eväsomenien siemenistä joten omia omenoita on syöty jo varhain 1800-luvulla. Puiston istutukset suunnitteli ja toteutti puutarhuri Tita Haapajoki.

Historia

Nykyisin Myhrbergin puistona tunnettu pieni puisto oli alkujaan Raahen ensimmäinen tori. Alue kuuluu vanhimpaan, vuoden 1810 Raahen suurpalolta säästyneeseen osaan. Puiston vierellä ovat Soveliuksen ja Sovion talot, jotka ovat peräisin 1780- ja 1817-luvuilta.

Puiston keskiössä on August Maksimilian Myhrbergin patsas, jonka on veistänyt kuvanveistäjä Evert Porila. Myhrbergin syntymäkoti on puiston vierellä oleva Soveliuksen talo. Raahelaislähtöinen Myhrberg osallistui elämänsä aikana useisiin sotiin taistellen mm. Kreikan vapaussodassa, Puolan kapinassa ja Espanjan sisällissodassa.