Sofia Lybeckerin puisto

Palvelut ja toiminnot

Puisto on Ouluntien ja Härkäsalmenkadun risteyksessä pienen mäen harjalla, josta on hyvät näkymät ympäristöön. Rauhallisilla penkeillä voi istahtaa ihailemaan istutuksia tai ohi kulkevien teiden kulkijoita.

Kasvillisuus

Puistoa kehystävät vanhat koivut, syreenit, muutama okakuusi ja pihlaja. Puiston kasvillisuuden uudistuksen suunnitteli puutarhuri Tita Haapajoki. Pensaikkoja siistittiin ja istutettiin suuri perennapenkki, jossa kymmenet pioni- ja syysleimulajikkeet sekä kevään sipulikukat kukoistavat läpi kesän. Puustoa uudistettiin kaatamalla huonokuntoiset haavat ja tuomet pois. Tilalle istutettiin tammia ja kirjometsävaahteroita.

Historia

Rientolana tunnettu puisto oli alun perin maatila. Myöhemmin paikka on ollut Suojeluskunnalla ja työväenyhdistyksellä. Vielä 1950-luvulla siellä järjestettiin tansseja. Rakennukset purettiin paikalta 1964. Rientola istutettiin puistoksi 1970-luvun lopulla, ja nimenvaihdoksella kunnioitettiin Sofia Lybeckerin elämäntyötä Suomen vanhimman käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen perustajana.