Rantapuisto ja Rantatori

Palvelut ja toiminnot

Iso puistoalue sijoittuu Rantakadun ja meren väliin. Alueen keskellä on Rantatori osoitteessa Rantakatu 33. Se on vuotuisten tapahtumien ja markkinoiden perinteinen pitopaikka. Tapahtumista löydät ajankohtaista tietoa Visit Raahe -sivustolta. 

Torin laidalla on ehdottomasti tutustumisen arvoinen Pakkahuoneen museo, joka on Suomen vanhin paikallismuseo. Kahvila Ruiskuhuone tarjoaa kesäisin palveluitaan torin laidalla, ja vanhalla paloasemalla on monien yhdistysten toimintaa. 

Museon ja Ruiskuhuoneen välissä olevasta vierassatamasta lähtee kesäisin monenlaisia saaristoristeilyjä, joiden kyydistä näkee Raahen myös mereltä käsin, ja voi tutustua saariston nähtävyyksiin.

Alueella on myös lasten leikkipuistoja, ulkoliikuntapaikka, kävely- ja pyöräteitä, laajoja nurmikenttiä ja puu- sekä pensasistutuksia. Rantapuistoa tullaan lähivuosina kehittämään alueen asemakaavan mukaisesti. 

Rantapuistoon rajautuva Rantakatu on kaunis kävelymiljöö. Omaleimaisen ilmeen tuovat historiallisen Puu-Raahen kauniit puutalot sekä Rantakadun varren pihlajat. Näkymät ovat kauniit myös merelle päin. Rantapuiston muistomerkkeinä on Vanhojen merimiesten muistopaasi, jonka Helsingissä toimiva Vanha Raahe-seura pystytti 1956. Muistomerkin suunnitteli raahelainen kuvaamataidonopettaja Pentti Tuikkala. Toinen muistokivi on kirjailija Merenmaan muistolaatta (Raahe-seura 2008)

Historia

Raahen Rantapuisto on muodostunut historiallisen ruutukaavakaupungin ja rantaviivan väliselle alueelle. Siellä on kautta aikojen ollut uinti- ja venepaikkoja sekä kävelyreittejä. 

Rantapuisto syntyi jo vuoden 1865 asemakaavassa, jolla kaupunkia eli vanhinta ruutukaava-aluetta laajennettiin. Kaavassa myös puistoalue kasvoi samassa suhteessa. Rantapuisto on siis sangen pitkään ollut merenrantakaupungin virkistysalue, ja sellaisena se tulee myös pysymään.

Rantatori taustallaan Pakkahuoneenmuseo. Kuva Tita Haapajoki
Kesäinen Rantatori taustallaan Pakkahuoneenmuseo. Kuva Tita Haapajoki