Ruusupuisto

Palvelut ja toiminnot

Ruusupuisto sijaitsee Pikkulahden rannassa Pakkahuoneen museon takana Rantakadulla. Se on rakennettu 2021-2022. Puisto on arvokkaan Wanhan Raahen tyyliin suunniteltu. Nimensä mukaisesti tähän viehättävään muotopuutarhaan on istutettu runsaasti erilaisia ruusulajikkeita. Kivetyssä keskusympyrässä ja rannan laiturin vierellä on tyylikkäät rautapenkit, joissa istuen voi ihailla ehkä kauneinta mahdollista maisemaa Pikkulahdelle. Rantatorin palvelut ovat aivan vieressä, ja Pakkahuoneen museossakin on mahdollista piipahtaa.

Kasvillisuus

Ruusuinen Raahe on puiston teema. Kaunis maisema merelle on haluttu pitää avoimena, joten suhteellisen matalana pysyviä ja pitkään kukkivia ruusuja on istutettu runsaasti. Ruusuille on laitettu nimikyltit tunnistamista helpottamaan. Kevään kuitenkin aloittavat tuhannet tulppaanit ja narsissit. Puustoa on vähemmän,  mutta rannassa kasvaa koivurivistö ja muutamia terijoensalavia. Museon taakse on istutettu hopeasalava vuosia sitten kaatuneen tilalle. Rantakadun pyörätien varressa kasvaa okakuusi ja muutamia puistolehmuksia.

Historia


Raahen Rantapuisto on muodostunut historiallisen ruutukaavakaupungin ja rantaviivan väliselle alueelle. Siellä on kautta aikojen ollut uinti- ja venepaikkoja sekä kävelyreittejä. 

Puiston historia alkaa jo vuoden 1865 asemakaavasta, jolla vanhinta ruutukaava-aluetta laajennettiin. Kaavassa myös puistoalue kasvoi samassa suhteessa. Rantapuisto on siis pitkään ollut merenrantakaupungin virkistysalue, jota nyt on uudistettu ja kehitetty historiaa kunnioittaen ja sieltä inspiraatiota hakien.