Pekkatori

Palvelut ja toiminnot

Brahenkadun ja Kirkkokadun risteyksessä oleva tori on monien vuotuisten tapahtumien keskiössä. Sitä ympäröivät vanhat ja perinteikkäät puu-Raahen porvaristalot. Pekkatorin laidalla on mm. Langin alakartano, joka on entisöity viihtyisäksi kahvilaksi ja uniikiksi majoituspaikaksi. Torin laidalla Langin talossa toimii myös Raahen turisti-info.

Kasvillisuus

Pekkatori uudistettiin viimeisimmän kerran perusteellisesti vuosien 2013-2014 aikana, jolloin istutettiin nykyinen kasvillisuuskin. Torin nurkkia koristavat koristeomenapuiden ja erilaisten pensasangervojen ryhmät. Pekka-patsaan ympärys kukitetaan kesäkukilla, syksyisin tuodaan syysasetelmat, ja Joulun aikaan torille tuodaan iso, jouluvaloin valaistu joulukuusi luomaan tunnelmaa.

Historia

Pekkatori on Raahen palon (1810) jälkeen tehdyn Gustaf Odenwallin kaavan merkittävin kokonaisuus. Siitä oli tarkoitus tulla kaupan ja hallinnon keskus, ja torin äärelle rakensivat monet Raahen valtasuvuista talonsa. Heistä monet olivat kaupungin huomattavimpia porvareita, raatimiehiä, kauppiaita ja laivanvarustajia.

Kaupungin perustajan, kenraalikuvernööri, kreivi Pehr Brahen patsas pystytettiin vuonna 1888 silloiselle Isolle torille. Tori tunnetaan nykyään Pekkatorina. Patsaan on tehnyt kuvanveistäjä Walter Runeberg (1838 – 1920). 

 

Pekkatorin kukkaistutukset. Kuva Tita Haapajoki.
Pekkapatsas kesäkukkien keskellä. Kuva Tita Haapajoki.